Namirnice koje će vam pomoći da se riješite žuljeva

Ukoliko je vaša koža stopala osjetljiva ili nosite tijesnu i neudobnu obuću, pa zbog toga imate probleme sa žuljevima, na pravom ste mjestu.

Postoje namirnice koje vam na vrlo jednostavan način mogu pomoći da riješite ovaj problem a, što je najvažnije, lako su dostupne i vrlo efektne.

Aloa vera

Iako u današnje vrijeme mnogo proizvoda sadrži ekstrakte aloje vere, biljka u prirodnom obliku ipak je najbolji lijek. Presjecite list aloje vere i sokom namažite žulj. Bol bi trebalo da prestane u vrlo kratkom roku.

Crveni luk

Ne samo što nosi titulu namirnice koja se ne može izostaviti u jelima i koja daje hrani odličan ukus, luk ima i jako antibakterijsko dejstvo. Potrebno je da žuljeve dobro namažete polovinom glavice luka ili da komadić luka stavite na problematično mjesto, uvijete zavojem i ostavite da djeluje preko noći. Osim žuljeva, crvenim lukom na isti način može se liječiti i ubod insekata, prenosi portal Magično bilje.

Bijeli luk

Bijeli luk ima širok dijapazon blagotvornog dejstva na zdravlje organizma, a jednako je efikasan i u otklanjanju bradavica i žuljeva. Utrljate čen bijelog luka na oštećeno područje tri ili četiri puta dnevno, sve dok se koža potpuno ne zaliječi.

Šimšir

Ako se stanje žuljeva pogoršalo i područje se inficiralo, odličan efekat možete postići pomoću šimšira. Upotreba je vrlo jednostavna: malu količinu šimširovog soka stavite na nažuljano mjesto.

Kantarion

Ulje kantariona trave poznato je po protivupalnom dejstvu, a možete ga napraviti kod kuće ili kupiti u apoteci. Kantarion smiruje područje pod upalom i podstiče zarastanje tkiva, pa je vrlo efikasno u otklanjanju žuljeva.

Vazelin

Vazelin je jedan od najboljih melema za kožu. Ukoliko imate žuljeve, prije spavanja ih namažite vazelinom, koji će vrlo brzo pomoći zaratsanje kože.

Čuvarkuća

Sok iz listova čuvarkuće djeluje na bakterije pa se zbog toga može koristiti i kod liječenja žuljeva. Melem od čuvarkuće možete napraviti i kod kuće.

Priprema: Dva ili tri lista čuvarkuće sameljite i stavite na gazu, gazu na posudu, pa ćete dobiti sok ove biljke. Pomiješajte dobijenu tečnost sa istom količinom bademovog ulja i namažite na nažuljano mjesto da djeluje nekoliko minuta. Zalijepite flaster i ponovite postupak tri noći uzastopno.

RADIO BET/IZVOR:MAGAZIN

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy