Delegacija PSBiH na parlamentarnoj konferenciji o migracijama

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvovaće na dvodnevnoj globalnoj parlamentarnoj konferenciji o migracijama i izbjeglicama koja počinje danas u Istanbulu.

Konferenciju “Parlamenti i globalni ugovori o migracijama i izbjeglicama: kako doći do bolje međunarodne saradnje i nacionalne implementacije”, organizUju Interparlamentarna unija i i Velika narodna skupština Turske.

Na konferenciji će učestvovati zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić, te predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Interparlamentarnoj uniji Safet Softić i Predrag Kožul, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Biće riječi o primjeni Globalnog ugovora za bezbjedne, uređene i zakonite migracije i Globalnog ugovora o izbjeglicama, dokumentima koje je Generalna skupština UN usvojila u decembru 2018. godine i koji se smatraju ključnim za upravljanje međunarodnim migracijama.

Organizatori su najavili da će globalna parlamentarna konferencija u Istanbulu biće prilika da parlamentarci ocijene napredak u sprovođenju pomenutih dokumenata, te da razmotre izazove koji stoje na putu snažnijeg kolektivnog, bilateralnog i nacionalnog djelovanja u vezi s pitanjem migracija.

Očekuje se da će tokom konferencije, koja je podijeljena u šest sesija, biti predstavljene najbolje parlamentarne prakse u suočavanju s problemom migracija, kao i da će biti identifikovani dalji konkretni koraci koje parlamenti, mogu preduzeti kako bi promovisali snažniju međunarodnu saradnju, ali i državnu implementaciju globalnih ugovora o migracijama i izbjeglicama.

Očekuje se da će tokom dvodnevne konferencije u Istanbulu delegacija Parlamentarne skupštine BiH imati i bilateralne susrete sa predstavnicima parlamenata zemalja članica Interparlamentarne unije.

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy