Nadolazeća zima izaziva sve veću zabrinutost u Evropi, ali i BiH

Oštra zima i energetska kriza mogu da izazovu socijalne nemire u Evropi, izjavila je predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda. Predstavnici MMF-a podijelili su s vlastima u Bosni i Hercegovini zabrinutost u pogledu nestašice energenata i krize s kojom bi se Evropa mogla da suoči. Kakva zima je pred građanima Evrope, ali i BiH? 

Barbara iz Berlina pokazuje reporteru svoje račune za struju. Ekonomske sankcije koje je Europska unija uvela protiv Rusije, odrazile su se na enormna poskupljenja energenata, prvenstveno struje.

“U prošlosti smo plaćali 160 eura za grijanje i toplu vodu svaki mjesec. Ali sada to ide na 268 eura, što znači da moramo platiti dodatnih 108 eura svaki mjesec”, pojašnjava Barbara.

“Pokušavamo trošiti što manje struje, gasiti svjetla tamo gdje nam ne trebaju, ali svejedno je nezamislivo da je gospođi, kako sam čuo, stigao račun od 1200 eura, ali, kolika je plaća?”, pita se Anđelo Korsi iz Italije.

“Tek smo izlazili iz pandemije koja nas je stvarno nokautirala i upravo sada kada radimo i ostvarujemo neke profite, trpimo povećanje računa za plin i energiju”, kaže vlasnica restorana u Italiji Luđina Pantalone.

Trpe građani Europske unije, ali pogotovo trpe građani Bposne i Hercegovine, čiji je standard daleko niži od europskog. Hladnije dane dočekuju u strahu i neizvjesnosti.

Osim poskupljenja, globalna situacija neviđenih razmjera s prijetnjom masovne gladi neprestano raste, procjene su svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda.

“Ovdje je bilo nevjerojatno zabrinjavajuće – unutar tih 345 milijuna ljudi koji marširaju do gladi, njih 50 milijuna živi u 45 zemalja kojima glad kuca na vrata”, navodi Dejvid Besli iz Svjetskog programa hrane Ujedinjenih naroda.

Ekonomisti smatraju kako se kriza može odraziti i na Bosnu i Hercegovinu, ali ističu i kako smo u povoljnijoj situaciji od nekih europskih zemalja.

“Svakako da neke efekte i mi možemo očekivati da osjećamo. Ali one ključne opd čega strahuje Europa, ne bismo trebali iskusiti: nedostatak plina, jer nema prijetni za obustavu plina Bosni i Hercegovine, struje imamo za domaće potrebe, najveći problem su veće cijene”, smatra ekonomista Igor Gavran.

Predstavnici MMF-a, boraveći u BiH, podijelili su s domaćim vlastima zabrinutost u pogledu nestašice energenata i krize s kojom bi se Europa mogla suočiti. I dosadašnja poskupljenja su prevelik udar na sve praznije džepove građana BiH.

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy