Ministrica Turković razgovarala sa delegacijama Svjetske banke i MMF-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković razgovarala je danas sa delegacijama Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koje su predvodili izvršni direktori Koen Davidse i Paul Hilbers, a uoči dvodnevnog zasjedanja Konstituence u Sarajevu.

Tokom razgovora istaknuta je izuzetna važnost skupa koji počinje sutra, kojem će prisustvovati veliki broj visokih zvaničnika država članica naše Konstituence u Svjetskoj banci i MMF-u. Ministrica je, i u svojstvu guvernera BiH u Svjetskoj banci, poželjela dobrodošlicu Davidseu i Hilbersu.

– Imat ćemo priliku razgovarati sa ključnim ljudima, ministrima finansija i guvernerima, o velikim ekonomskim i finansijskim izazovima sa kojima se svi suočavamo, posebno energetskom krizom, inflacijom, nestašicom hrane i drugim posljedicama geopolitičkih dešavanja. Sarajevo će biti domaćin skupa u vrlo važnom trenutku. Naravno, bit će govora i o Bosni i Hercegovini i saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama posljednjih 30 godina te njihovom doprinosu obnovi Bosne i Hercegovine – istakla je ministrica Turković nakon sastanka.

Također, razgovarano je i o unaprjeđenju odnosa te projektima koji su u realizaciji, a u svjetlu aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini i regiji. Sastanku je prisustvovala i Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

RADIO BET/IZVOR:FENA

Author: Milton Mccoy