Bundestag danas o BiH: U Rezoluciji slanje vojnika, Dodik i Čović, sankcije

Dokument sadrži 22 tačke kojima se, pored ostalog, Vlada Njemačke poziva na snažno zalaganje za sankcioniranje secesionista sa nivoa EU, a u bliskoj saradnji sa SAD i Velikom Britanijom, zatim da aktivno nastavi “Berlinski proces”, te razmotri obnovu podrške njemačkim snagama u operaciji EUFOR-a u BiH.

Najvažniji zahtjev u nacrtu rezolucije je da savezna vlada “razmisli” o podršci evropskoj vojnoj operaciji “Althea”u BiH, u kojoj su njemački vojnici učestvovali do 2012. godine.

U prijedlogu rezolucije o BiH, koju su podnijele tri vladajuće stranke u Njemačkoj, „poimenice se spominju i oštro kritikuju Milorad Dodik i Dragan Čović: Ponašanje takvih ‘rasističko-nacionalističkih’ političara je smišljeno da uništi Bosnu i Hercegovinu kao državu i domovinu različitih naroda”.

Također, u nacrtu rezolucije o BiH pominje se zabrinutost zbog „negativnog uticaja susjednih država na moguću reformu Izbornog zakona”.

– Prijedlog rezolucije “Podrška BiH na putu ka boljoj budućnosti”, kojeg je usvojila poslanička grupa “Semafor”, predstavlja važnu prekretnicu za stabilizaciju Zapadnog Balkana a time i sigurnost Evrope, kazao je ranije Adis Ahmetović, član Odbora za vanjsku politiku Bundestaga.

On ističe da, sa usvajanjem ovakvog dokumenta, Njemačka zauzima potpuno jasnu poziciju prema BiH i regionu.

– Svjesni smo naše historijske i evropske odgovornost za osiguranje mira, stabilnosti i jačanja regiona, posebno Bosne i Hercegovine. Poduzimamo ciljane akcije protiv pojedinaca i institucija koje – što je postalo jasno i posljednjih dana – rade se na daljnjoj destabilizaciji i secesiji i time blokiraju put u bolju budućnost za ljude u regionu kazao je Ahmetović.

Poslanička grupa „Semafor“ predstavlja vladajuću koaliciju u njemačkom parlamentu, pa se očekuje da konačno usvajanje rezolucije, nakon što prođe procedure u parlamentarnim odborima, bude tek formalnost. Rezoluciju su inicirali poslanici SPD-a Adis Ahmetović i Dietmar Nietan, Boris Mijatović iz Zelenih i Tomas Haker iz FDP-a.

RADIO BET/IZVOR:Vijesti.ba

Author: Milton Mccoy