Ukrajinski parlament rusku agresiju proglasio genocidom

Ukrajinski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom kvalificira kao genocid djelovanje ruske vojske u Ukrajini i poziva države i nevladine organizacije da ih slijede, prenosi BBC.

– Djelovanje Rusije teži za tim da sistemski i koherentno izbriše ukrajinski narod, da ga liši prava na samoodređenje i neovisan razvoj – stoji u tekstu rezolucije koja je prihvaćena većinom od 363 glasa u parlamentu koji broji 450 zastupnika.

Navodi se dalje u rezoluciji da je potrebno odmah prepoznati akcije koje čine ruske oružane snage tokom agresije koja je počela 24. februara 2022. godine kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Tekst rezolucije sadrži i zahtjeve prema Ujedinjenim narodima, Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Evropskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) te NATO-u, kao i vladama i parlamentima širom svijeta od kojih se traži da akcije ruske vojske u Ukrajini proglase genocidom nad ukrajinskim narodom.

Američki predsjednik Joe Biden i nekoliko drugih stranih lidera optužili su ruskog predsjednika Vladimira Putina da čini genocid u Ukrajini, što je službeni Kijev pozdravio, ali takve izjave, prema ocjeni nekih stručnjaka, proizlaze više iz političke retorike nego iz pravno utvrđenih činjenica.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objasnio je svoju odluku da ne izgovori riječ genocid jer smatra da “verbalna eskalacija neće pomoći Ukrajini, a mogla bi čak uvući Zapad u rat”.

Njemački kancelar Olaf Scholz također je odbio izgovoriti pojam genocid i umjesto toga govorio je o ratnim zločinima.

RADIO BET/IZVOR:Fena

Author: Milton Mccoy