Ukrajina odbila prijedlog Rusije da preda Mariupolj, danas nastavak pregovora

Danas je 26. dan ruske vojne operacije u Ukrajini. Rusija je pozvala ukrajinske vojnike u Mariupolju da polože oružje i napuste grad u ponedjeljak ujutro, te je postavila rok do 5 sati ujutro po moskovskom vremenu za ukrajinski odgovor. Moskvi je odgovoreno da “nema govora o predaji”. Izaslanstva Ukrajine i Rusije trebala bi se sastati jutros u novom krugu pregovora koji će se održat videovezom, kazao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Kineski ambasador u SAD-u: Peking neće slati oružje Rusiji

Kineski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama rekao je da Kina neće slati oružje i streljivo za podršku ruskom ratu u Ukrajini i da će Peking “učiniti sve da deeskalira krizu”. 

Komentari ambasadora Kin Ganga dolaze nakon što je američki predsjednik Džo Bajden u petak upozorio svog kineskog kolegu Ksi Đinpinga da će biti “posljedica” ako Peking pruži materijalnu podršku Moskvi, javlja BBC.

Ukrajina: Ruske snage raketirale tržni centar u Kijevu, poginule četiri osobe

Najmanje četiri osobe poginule su u napadu ruske vojske na tržni centar u kijevskom okrugu Podil kasno u nedjelju.

“Četiri osobe su poginule na mjestu događaja, a jedna osoba je povrijeđena”, potvrdili su u ponedjeljak iz spasilačke službe.

Moskva: Ukrajinska vojska puca na humanitarne koridore

“Ukrajinska vojska sistematski puca na humanitarne konvoje sa izbjeglicama i pokušava da okrivi za napade rusku vojsku i snage samoproklamovanih republika Donjeck i Lugansk (DNR i LNR)“, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

Iz fabrike đubriva kod Sumija došlo do curenja amonijaka zbog oštećenja cisterne

Guverner ukrajinske Sumske oblasti Dmitro Živocki rekao je danas da je do curenja amonijaka iz fabrike đubriva nedaleko od grada Sumi došlo nakon što su granate koje su ispalile ruske snage oštetile cisternu.

Istakao je da nema opasnosti za stanovnike Sumija, grada na severoistoku Ukrajine, prenosi Gardijan

EU razmatra nove sankcije i naftni embargo za Moskvu

Vlade zemalja članica Evropske unije razmatraće uvođenje naftnog embarga Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, kada se ove nedjelje budu sastajali sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom na nizu samita, koji imaju za cilj da pojačaju sankcije Zapada prema Moskvi, prenosi Rojters.

Radimo na petom paketu sankcija i predložena su mnoga nova imena“, saopštio je visoki diplomata EU Rojtersu, pod uslovom da ostane anoniman, jer ovi razgovori nisu otvoreni za javnost.

Kijev odbio poziv Rusije da preda Mariupolj

Ukrajina je rano jutros odbila poziv Rusije da preda lučki grad Mariupolj, u kojem su stanoivnici pod opsadom sa malo hrane, vode i električne energije, javljaju svjetski mediji.

Zamjenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk rekla je da “nema govora o predaji” i da je ruska strana već obavještena o tome.

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy