Rusija i Ukrajina potpisuju važan sporazum o deblokadi izvoza žitarica

U Istanbulu bi danas Rusija i Ukrajina trebale potpisati ugovor o izvozu žitarica, saopćio je sinoć ured turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).Na svečanosti potpisivanja, osim predstavnika Ukrajine i Rusije, sudjelovat će i Erdoan, te generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres). Kako je najavljeno, svečanost potpisivanja ugovora će se održati u 15:30 po srednjoevropskom vremenu u palači Dolmabahce u Istanbulu.

– Ugovor treba omogućiti izvoz ukrajinskih žitarica koje leže na skladištima zbog blokade crnomorskih luka te olakšati izvoz ruskih žitarica i umjetnog gnojiva. Dogovor je moguć ovih dana, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu).

On je dodao da je optimista, te da ima natu za žitarice.

Ugovor bi trebao omogućiti ponovno korištenje crnomorskih luka zahvaljujući uspostavi sigurnih ruta i primirja na područjima provoza.

Predviđen je pregled trgovačkih brodova koji bi najvjerojatnije bio povjeren Turskoj kako bi se osiguralo da brodovi koji idu u Odesu po žitarice ne bi dovozili oružje. Planira se i uspostava koordinacijskog središta u Istanbulu u kojemu bi sudjelovali UN-ovi i pomorski stručnjaci, rekli su diplomati.

Potpisivanje ugovora između Ukrajine i Rusije trebalo bi brzo utjecati na smanjenje cijena koje naglo rastu zadnjih mjeseci. Prehrambena kriza kao posljedica toga prijeti glađu nizu zemalja, najviše je osjetno u Africi južno od Sahare, ali i Libanonu i Egiptu, prenosi Reuters.

RADIO BET/IZVOR:DNEVNI AVAZ

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy