Rat u Ukrajini: Velike borbe u Mariupolju, Zelenski poručio Evropi da je reagovala kasno

Tridesetog dana ruske invazije na Ukrajinu, nastavljaju se borbe u opkoljenom južnom gradu Mariupolju. Ruske snage ispalile su tokom noći dvije rakete na ukrajinsku vojnu jedinicu na periferiji Dnjipra, a ponovo su granatirani gradovi Harkiv i Irpin. Iz ukrajinskog tabora tvrde da je situacija na linijama fronta, nakon mjesec dana borbe, “praktično zamrznuta”. Američki predsjednik Džo Bajden kaže da će SAD odgovoriti ako ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi oružje za masovno uništenje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se sinoć na samitu Evropskog vijeća u Briselu i poručio evropskim čelnicima da su postupili prekasno u zaustavljanju Rusije. 

Zelenski Evropskom vijeću: Zakasnili ste u zaustavljanju Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se sinoć na samitu Evropskog vijeća u Bruxellesu i poručio evropskim čelnicima da su postupili prekasno u zaustavljanju Rusije.

Istaknuo je koliku je štetu Rusija nanijela i još nanosi njegovoj zemlji, te zahvalio Evropi što se ujedinila u podršci Ukrajini.

“Primijenili ste sankcije. Zahvalni smo. To su snažni koraci. Ali bilo je malo kasno… postojala je šansa”, rekao je, dodajući da da su postojale preventivne sankcije, Rusija možda ne bi izvršila invaziju na Ukrajinu.

Također je ukazao na plinovod Sjeverni tok 2, gdje je sugerisao da je ranije blokiran “Rusija ne bi stvorila plinsku krizu”. Zelenski je tada molio susjedne nacije da odobre zahtjev Ukrajine za pridruživanje EU.

“Evo sada vas molim – nemojte čekati da bude prekasno”, rekao je on u svom obraćanju.

Bajden: Odgovorićemo ukoliko Rusija upotrijebi hemijsko oružje u Ukrajini

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je u Briselu, povodom ruske potencijalne upotrebe hemijskog oruzja u Ukrajini, da će priroda odgovora zavisiti od prirode upotrebe tog oružja.

Lideri G7 upozorili Rusiju da ne koristi hemijsko, biološko i nuklearno oružje

Grupa sedam (G7) najvećih svjetskih ekonomskih sila upozorila je u četvrtak Rusiju da ne koristi oružje za masovno uništenje u Ukrajini.

“Upozoravamo na bilo kakvu prijetnju upotrebe hemijskog, biološkog i nuklearnog oružja ili sličnih materijala”, rekli su lideri Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država u zajedničkoj izjavi nakon samita G7 u Briselu u Belgiji.

Savjetnik Zelenskog: Situacija na frontu “praktično zamrznuta”

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, Oleksij Arestovič, izjavio je danas je situacija na linijama fronta “praktično zamrznuta”.

Komentarišući situaciju na terenu, Arestovič tvrdi da u mnogim oblastima ruske snage nemaju sredstava za ofanzivu, prenio je Rojters.

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy