Nastavak suđenja Novaliću i ostalima

Pred Sudom Bosne i Hercegovine za danas je zakazan nastavka suđenja predsjedniku Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalima za spornu nabavku respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM.

Na ročištu održanom u srijedu, 23. februara, federalni pravobranilac Jakov Dujić rekao je u svojstvu svjedoka Tužilaštva BiH da se Vlada FBiH obratila Pravobranilaštvu nakon što je procurila vijest o nabavci spornih respiratora.

Dujić je naveo da su u odgovoru Vladi naveli da ugovor mogu raskinuti samo strane koje su ga potpisale, te dodao da su konstatovali određene nedostatke koje se odnose na avansno plaćanje i bankarske garancije, kao i da im nije dostavljen zapisnik o preuzimanju robe.

“Mora biti neka garancija… Bio je prije plaćen nego što je roba došla”, rekao je on.

Na pitanje da li kao federalni pravobranilac postavlja imovinsko-pravni zahtjev, svjedok je rekao da bi ga postavio ukoliko se osobe proglase krivim i bude utvrđena šteta.

Osim Novalića, u slučaju sporne nabavke respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja te primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Suđenje će biti nastavljeno u 13.00 časova.

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy