Erdogan u Zagebu s hrvatskim zvaničnicima, jedna od tema i izborni zakon u BiH

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi danas u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj tokom koje će se sastati s državnim vrhom, prisustvovati hrvatsko-turskom ekonomskom forumu i otvoriti islamski centar s džamijom, u Sisku.

U Zagrebu se očekuje da će jedna od tema njegovog susreta s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem biti izborni zakon u BiH.

Hrvatski zvaničnici već mjesecima traže da Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit pred opšte izbore nametne promjene izbornog zakona koje bi obezbijedile da Hrvati samostalno biraju svoje predstavnike, odnosno da se onemogući da ih, kako se navodi, preglasaju Bošnjaci.

Erdogan se, s druge strane, tokom posjete Sarajevu usprotivio intervenciji Visokog predstavnika u izborni zakon u BiH.

Tokom boravka u Hrvatskoj, u koju je stigao poslije poseta Sarajevu i Beogradu, predviđeno je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima su i Memorandumi o razumevanju između hrvatskog i turskog Ministarstva unutrašnjih poslova o osiguravanju javnog reda i mira, kao i o saradnji u području upravljanja katastrofama i kriznim situacijama.

Erdogan je sinoć stigao u Zagreb, a prvi susret imaće u 10 časova s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Nešto prije podneva očekuju se izjave dvojice predsjednika, a potom i njihov odlazak u Sisak na otvaranje novog islamskog centra i džamije. Riječ je o trećem takvom centru u Hrvatskoj, a ističe se da je posebnost nove džamije energetska efikasnost. Potom će se Milanović i Erdogan obratiti učesnicima hrvatsko-turskog biznis foruma u Zagrebu na koji je, kako je saopštio kabinet predsjednika Hrvatske, dolazak potvrdilo 75 turskih i 160 hrvatskih privrednika iz različitih sektora.

Tokom dana turski predsjednik će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Erdoganovu posjetu prate jake mere bezbjednosti i posebna regulacija saobraćaja rutama kojima će se kretati.

Turski predsjednik u Hrvatskoj je bio posljednji put 2016. u predsjedničkom mandatu Kolinde Grabar-Kitarović i to na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj.

RADIO BET/IZVOR:BETA

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy