Delegacija EU: Puna podrška Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH

Vršilac dužnosti zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Jurgis Vilčinskas posjetio je danas Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH) i održao sastanak sa direktorom Aleksandrom Zolakom.

Vilčinskas je izrazio punu podršku EU-a radu ALMBiH kao nezavisnog tijela koje osigurava siguran, funkcionalan i jedinstven sistem regulacije lijekova i medicinskih sredstava na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je da je uspostavljanje ALMBiH i usvajanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira u skladu sa pravnom stečevinom EU predstavljalo jednu od iznimno uspješnih reformi u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja.

Podrivanje ove institucije ne samo da bi udaljilo BiH od napretka na evropskom putu, već i ugrozilo pravnu sigurnost i jedinstveni ekonomski prostor u BiH. Također bi ugrozilo sposobnost zdravstvenih ustanova da održe postojeće nivoe zdravstvenih usluga za svoje pacijente.

– Pacijenti zaslužuju najbolje. Bilo kakva inicijativa za stvaranje paralelnih sistema će vjerovatno dovesti do nestašice lijekova i povećanja troškova, kao i do smanjenja kvaliteta lijekova – naglasio je Vilčinskas.

Vršilac dužnosti zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini također je pozitivno ocijenio ulogu ALMBiH tokom pandemije u osiguravanju tržišnih dozvola i uvozu vakcina.

Napomenuo je da, s obzirom da pandemija još uvijek traje, poremećaj u radu ALMBiH dodatno bi naštetio interesima građana BiH i privrednih subjekata.

RADIO BET/IZVOR:Fena

The post Delegacija EU: Puna podrška Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH appeared first on Radio Bet.

Author: Milton Mccoy