Cijene u BiH rastu, plate ostaju iste

Dok cijene u Bosni i Hercegovini rastu, plaće ostaju iste.

Savez sindikata RS na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS zatražit će povećanje najniže plate, koja u ovom entitetu iznosi 650 KM i pokriva tek 30 posto mjesečne potrošačke korpe.

Privrednici su protiv povećanja najniže plate, jer će to, kažu, uticati na rast cijena. Zbog odbijanja Federalne vlade da poveća minimalac u Federaciji BiH, Savez samostalnih sindikata BiH najavljuje proteste u septembru.

Galopirajući rast cijena i inflacije u oba entiteta najteže padaju radnicima koji rade za minimalac.

Protiv povećanja najniže plaće

Savez sindikata RS smatra da poslodavci mogu povećati minimalac radnicima, jer imaju značajne poreske olakšice i dobit. Očekuju da se u narednih mjesec dana kroz socijalni dijalog definiše koliko je procentualno moguće povećati najnižu platu. Ukoliko budu odbijeni, kažu da nisu isključeni ni štrajkovi ni protesti.

– Naši poslodavci u regionu plaćaju najnižu stopu doprinosa na plaće. Vlada RS daje sredstva za povećanje plaća radnicima u privredi kod privatnih poslodavaca – kaže Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredu.

Privrednici u Republici Srpskoj su kategorično protiv povećanja najniže plaće. Kažu da je zahtjev ekonomski neopravdan i da je privreda preopterećena, naročito kroz povećanje cijena repromaterijala i energenata.

– Ako bismo išli u dodatno povećanje, sigurno da to većina privrednih društava ne bi mogla da izdrži i imat ćemo nekoliko negativnih efekata, a to je da će se smanjiti obim proizvodnje – ističe Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS.

– Ja sam pekar pa sam kroz povećanje cijena obezbijedio povećanje plata radnicima, ali to je s druge strane opteretilo građane. Podizanjem plaće dobijate iluziju da ste nešto popravili, a s druge strane utičete na rast cijena – navodi Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Sindikalni zahtjevi

Sindikalni zahtjevi za povećanje minimalca u Federaciji BiH u visini 70 posto prosječne plate nisu dobili zeleno svjetlo od Federalne vlade.

– Vlada ne želi da nastavi socijalni dijalog da bi se povećala najniža plata u FBiH. Čvrsto smo odlučili da ćemo u septembru organizovati masovne proteste – ističe Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Porodica koja živi od minimalca u Bosni i Hercegovini u stvari živi ispod granice siromaštva i teško da može da osigura prehrambeni minimum. Vlasti u Bosni Hercegovini ne čine ništa da ublaže siromaštvo i inflaciju, pa se, kako sindikalci kažu, može očekivati novi, masovni talas iseljavanja iz BiH.

RADIO BET/IZVOR:DNEVNI AVAZ

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy