Zimske olimpijske igre: Rusi vode sa šest medalja, Fojc odnio zlato, Valijeva ispisala historiju

Svečano otvorenje Zimskih olimpijskih igara održano je 4. februara 2022. godine i trajat će sve do 20 februara.

Razvoj događaja na olimpijadi i uspjeh država, kao i novosti o bh. predstavnicima, moći ćete pratiti na portalu Avaz.ba.

Olimpijski tim BiH čine Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i sankaš Mirza Nikolajev.

U dosadašnjem dijelu Zimskih olimpijskih igara, najveći uspjeh je ostvarila selekcija Rusije koja je osvojila šest medalja, po dvije zlatne, srebrne i bronzane, slijedi je Norveška (dvije zlatne i jednu bronzanu), te Švedska s dva zlata.

Kompletnu listu osvojenih medalja po reprezentacijama možete pogledati OVDJE.

8:50 – Valijeva za historiju

Ruski tim je osvojio zlatnu medalju u timskom takmičenju u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama koje se održavaju u Pekingu, a mlada klizačica Kamila Valijeva je obilježila ovo takmičenje.

Ruska predstavnica postala je prva žena koja je izvela četverostruki skok u olimpijskoj konkurenciji čime se upisala u historiju. Njen skok možete vidjeti OVDJE.

8:30 – Fojc najbrži u spustu

Švicarski skijaš Bit Fojc (Beat Feuz) novi je olimpijski pobjednik u spustu. Fojc je najbrže prošao stazom Žankuing ispred 41-godišnjeg Francuza Johana Klarija (Johan Clarey) i Austrijanca Matijasa Majera (Matthias Mayer).

8:20 – Zlato za Kanađanina

Maks Parot (Max Parrot) iz Kanade osvojio je zlato u disciplini snowboard “slopestyle” na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Srebro je pripalo kineskoj tinejdžerskoj senzaciji, 17-godišnjem Su Jimingu (Su Yiming) (88.70), dok je Kanađanin Mark Meknoris (Mark McMorris) (88.53) završio kao treći.

8:15 – Alić diskvalifikovana

BH. skijašica Esma Alić je diskvalifikovana u svom prvom nastupu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Više o ovome pročitajte OVDJE.

Ponedjeljak

14:00 – Kobajaši olimpijski prvak

Rjoju Kobajaši (Ryoy Kobayashi), japanski ski skakač,u nedjelju je trijumfovao na maloj skakonici u Pekingu i postao olimpijski prvak.

Više možete pročitati OVDJE.

13:45 – Nikolajev okončao nastup

Bh. sankaš Mirza Nikolajev okončao je nastup u okviru drugog dana Zimskih olimpijskih igara.

RADIO BET/IZVOR:DNEVNI AVAZ

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy