Zelenski će pozvati lidere G7 da pošalju dodatno naoružanje Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvaće svjetske sile da pojačaju podršku njegovoj zemlji kada se obrati na samitu G7, dok se Kijev oporavlja od prvih ruskih udara na glavni grad u posljednjih nekoliko sedmica.

Američki predsjednik Džozef Bajden i njegove kolege iz Grupe sedam bogatih demokratskih zemalja, naglasili su svoje jedinstvo u suočavanju s napadom Rusije na Ukrajinu, čak i dok se globalne posljedice pogoršavaju.

Zelenski će se putem video linka jutros pridružiti liderima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Britanije, Francuske, Italije, Japana i Kanade, prenosi AFP.

U svom dnevnom obraćanju kasno u nedjelju, Zelenski je obnovio svoje pozive da se Ukrajini isporuči više oružja i sistema protivvazdušne odbrane i da zemlje G7 uvedu nove sankcije Rusiji.

“Potrebna nam je snažna protivvazdušna odbrana, da bude moderna i potpuno efikasna. Koja može da osigura potpunu zaštitu od ovih projektila. O tome razgovaramo svaki dan sa našim partnerima. Već postoje neki sporazumi. I partneri moraju da se kreću brže ako su zaista partneri, a ne posmatrači”, rekao je on.

RADIO BET/IZVOR:FENA

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy