Zakon o usklađivanju penzija OSBIH bi sve destabilizirao

– To je automatski destabiliziralo sve i protiv toga su svi: penzioneri, ratni vojni invalidi, porodice šehida, sve udruge HVO-a, svi su reagovali na tu nepravdu koja se instalira. Što se tiče novčanih iznosa, njih još ne znamo. Kalkulira se s nekim brojem od oko 2.000 penzionera.

Nema saglasnosti Ministarstva finansija

Međutim, to još nije uopće jasno, predlagači su išli kroz parlament mimo poslovnika, Ministarstvo finansija nije dalo saglasnost da budžet to može podnijeti, Ministarstvo rada, socijalne politike je odbilo prijedlog, niti su ga procjenjivale nikakve komisije niti odbori.

Zakon je prošao i došao u Službene novine da ga mi tek sad možemo procjenjivati, odnosno, kad smo ga proučili, on je osim ovoga što je vrlo vjerovatno neustavan i apsolutno neprimjenjiv – istakao je Krnjić prilikom gostovanja u Dnevniku D Federalne televizije.

Dodao je kako je Zakon o vanrednom usklađivanju pravnički napisan neznalački, te ga zbog toga ne znaju primijeniti. Zatražili su od parlamenta autentično tumačenje. Navodi i primjer kako u zakonu uopće nisu obuhvaćeni oni koji su sada pripadnici Oružanih snaga BiH, jer je kategorija definirana kao “oni koji su penzionisani poslije 1. 3”.

Plate pripadnicima OS BiH

– Dakle, s 9. 4. pa naovamo ko god je u vojsci ne pripada tom zakon baš kao ni norveški vojnik, ni španjolski, apsolutno ga nema. Napravljena je potpuna konfuzija – kazao je Krnjić.

Krnjić je poručio da je rješenje konfuzije odmah i značajno povećati plate pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

– Sad se radi budžet, pregovara se o njemu. Te plate 15 godina miruju i plus ovim zakonom uopće nije tretirano 75% mladih vojnika, o njima niko ne razmišlja.

Treba značajno povećati njihove plate, od 30 do 50 posto, i kroz narednih pet godina ili manje, kako ko bude dolazio, po automatizmu će u skladu sa zakonom i ustavom imati bolju penziju. Ali primarno oni trebaju svaki mjesec bolje plate – rekao je Krnjić u Dnevniku D Federalne televizije.

RADIO BET/IZVOR:DNEVNI AVAZ

Author: Milton Mccoy