Vučić: Iz BiH stigli veći zahtjevi za pšenicu i kukuruz, ali neće biti problema

“ObezbJedićemo dovoljno i za BiH i za Crnu Goru”, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija ne treba da brine jer ima ima 800.000 tona pšenice, a kukuruza miliona tona rezervi i izrazio očekivanje da će se naći dovoljno mudrosti da se riješi sukob u Ukrajini.

Vučić je naveo da je Srbija danas donijela odluku o isporuci 27.000 tona pšenice u Albaniju, kao i kukuruza i ulja.

“Danas je doneta odluka da Albanija dobije pšenicu, brašno i kukuruz, ali oni nemaju tolika skladišta, pa će Srbija sačuvati dIo namenjen za Albaniju. Dobili smo i zahtJev iz SJeverne Makedonije, i u skladu sa ugovorima koje imamo u okviru ‘Otvorenog Balkana’ mi ćemo to ispuniti”, istakao je Vučić, za TV “Pink”.

Košarac očekuje da će Srbija odobriti izvoz žitarica u RS i FBiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac rekao je danas u Beogradu da očekuje da će Vlada Srbije uvažiti zahtjev da se Republika Srpska i Federacija BiH izuzmu iz odluke o zabrani izvoza žitarica.

Košarac je istakao da je ohrabren današnjim razgovorima sa ministrom poljoprivrede Srbije Banislavom Nedimovićem i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić.

On je objasnio da su Vladi Srbije dostavljeni zahtjevi za odobravanje uvoza merkantilnog kukuruza i pšenice za privrednike iz Srpske i FBiH na osnovu već potpisanih ugovora.

“Cijeneći današnje razgovore, kao i političku saglasnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove dobre odnose sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, nadam se da će Vlada Srbije omogućiti nastavak izvoza merkantilne pšenice i kukuruza u Republiku Srpsku i FBiH”, rekao je Košarac nakon posjete štandu Turističke organizacije Republike Srpske na 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Prema njegovoj ocjeni, Srbija će tom odlukom potvrditi da je regionalni lider, da ima sofisticiran pristup i da želi svima da pomogne.

To je, kako je podsjetio, potvrđeno tokom pandemije kroz pomoć u vakcinama protiv kovida, kao i u drugim situacijama, poput obezbjeđivanja gasa za građane Sarajeva kada su imali problem sa grijanjem.

“Vjerujem da će današnja odluka biti pozitivna i u interesu privrede i građana Srpske i FBiH, kao i da će to doprinijeti etabliranju Srbije kao regionalnog lidera i da će to u BiH shvatiti oni koji neće da uvaže najmere Srbije“, poručio je Košarac.

RADIO BET/IZVOR: NN

Author: Milton Mccoy