Ukrajina očekuje nove zračne napade, vjeruje se da će Rusija iscenirati incident sa Moldavijom

Sirene koje upozoravaju na zračne napade odjeknule su ranom jutros u nekoliko gradova Ukrajine. Predsjednik ratom zahvaćene države, obratio se i sinoć naciji kazavši im da su spremni za sukobe na istoku države.

Sirene za uzbunu upaljene su u regijama Lavova, Kijeva, Dnjepra i Zaporožja, javljaju to lokalni mediji.

Očekuje se da će okupacijska vojska nastaviti da udara na saobraćajnu infrastrukturu Ukrajine, a za danas je dogovoreno devet evakuacijskih koridora u regiji Donjeck, Lugansk i Zaporožje. Inače, Rusi su u prethodnim danima gađali mete koje Ukrajincima služe za evakuaciju, kao što je željeznička stanica i slične postaje.

U posljednja 24 sata, u regiji Donjeck i Lugansk, ukrajinska vojska je odbila četiri napada uništivši tako pet tenkova, osam oklopnih vozila, šest vozila i osam topničkih sistema. U ovom regionu Rusi su bezuspješno pokušali i pokrenuti neke nove pravce napada. U Mariupolju, okupatori nastavljaju jurišati na područja kompanije Azovstal i morske luke. Također, nastoje i djelimično blokirati Harkov.

Lokalni izvještaji govore i o tome da bi Rusi mogli organizovati provokacije u pridnjestrovskoj regiji Moldavije kako bi optužili Ukrajinu za agresiju na susjednu državu.

Zelenski najavio nove napade

U noći s nedjelje na ponedjeljak, naciji se obratio i predsjednik države Volodimir Zelenski. On je ruske vojnike optužio za mučenje i kukavičluk, a rusku vladu je kritikovao zbog pokušaja da okrive ukrajinsku stranu za ratne strahote u Buči kod Kijeva.

On je najavio kako očekuje pojačane aktivnosti, pogotovo na istoku države.

“Mogu koristiti još više raketa protiv nas, i još više zračnih bombi, ali mi smo spremni za njihove akcije. Odgovorit ćemo”, rekao je Zelenski.

Također, poslao je i dublju poruku o ratu i stradanju, a kao i ranije, koristio je vještu metaforu da pokaže šta misli o ruskom činu.

“Kada kukavičluk raste, pretvara se u katastrofu. Kada ljudi nemaju hrabrosti priznati greške, ispričati se, prilagoditi se realnosti, učiti, pretvaraju se u čudovišta. A kada ih svijet ignorira, čudovišta odlučuju da će se svijet prilagoditi njima”, rekao je Zelenski.

RADIO BET/IZVOR:Klix.ba

 

Author: Milton Mccoy