Trump optužen za pokušaj državnog udara

Liz Cheney, republikanska potpredsjednica odbora, rekla je da je Trump zapalio fitilj napada, a Bennie Thompson, demokrat, rekao je da je pobuna ugrozila američku demokraciju.

Thompson, predsjednik odbora i zastupnik iz Mississippija, rekao je na saslušanju: “6. siječnja bio je kulminacija, bio je to pokušaj državnog udara, drski pokušaj, kako je netko rekao ubrzo nakon 6. siječnja, da se zbaci vlada. Nasilje nije bilo slučajno. To je bio posljednji Trumpov pokušaj.”

“Predsjednik Trump pozvao je rulju, okupio je i zapalio fitilj ovog napada”, rekla je Cheney.

Ivanka Trump prihvatila je poraz

Nakon gotovo godinu dana istrage, izborni odbor američkog Zastupničkog doma pod vodstvom demokrata otvoren je prikazivanjem isječaka iz intervjua koje je vodio s ljudima iz najbližeg Trumpovog kruga.

Emitirana je snimka svjedočenja bivšeg američkog državnog odvjetnika Billa Barra, koji je rekao da su tvrdnje bivšeg predsjednika da su izbori ukradeni neutemeljene.

“Ne možemo živjeti u svijetu u kojem sadašnja administracija ostaje na vlasti na temelju svog stajališta, nepotkrijepljenog konkretnim dokazima, da je bilo prevare na izborima”, rekao je bivši glavni državni odvjetnik.

Na saslušanju je također prikazana snimka svjedočenja Ivanke Trump, kćeri bivšeg predsjednika, koja je rekla da je prihvaćala Barrovo odbijanje teorije zavjere njezina oca.

Trump tvrdi da je sve prevara

Trump je istragu i saslušanje odbacio nazvavši sve političkom prevarom.

Podsjetimo, jučer je počelo saslušanje o napadu na Kapitol 6. siječnja nakon što Donald Trump nije želio priznati izborni poraz.

Izabrani odbor američkog Zastupničkog doma pod demokratskim vodstvom nastojat će preokrenuti napore republikanaca da umanje ili opovrgnu nasilje 6. siječnja 2021., pet mjeseci prije međuizbora 8. studenoga na kojima će se odrediti koja će stranka kontrolirati Kongres sljedeće dvije godine.

Sljedeća dva tjedna očekuje se još pet saslušanja.

Na dan napada smrtno je stradalo četvero ljudi. Četiri policajca izvršila su samoubojstvo nakon tog događaja, a više od 100 je ozlijeđeno u napadu.

Veće krvoproliće ili dramatična talačka situacija izbjegnuti su samo zato što su policija i Tajna služba uspjeli evakuirati kongresnike i senatore na sigurno netom prije nego što bi ih rulja uhvatila. A rulju je poslao sam Trump kad ih je na prosvjedu tog dana pozvao da hodaju prema Kapitolu te da “pokažu snagu” i “vraški se bore” za svoju zemlju.

RADIO BET/IZVOR: Index

Author: Milton Mccoy