Tihi simptomi toplotnog udara – Radio Bet

Tihi simptomi toplotnog udara mogu da zavaraju, dobro zapamtite ovih 5 tegoba!

Najvljene su vrućine do 37 stepeni. Zbog toga prijeti toplotni udar koji nikako nije “mala” stvar, a mnogi ga neće prepoznati jer ima i tihe simptome. Ovo su tihi simptomi toplotnog udara, ako ih osjetite, odmah se sklonite unutra i ako vam ne bude bolje, potražite savjet ljekara!

Povišena temperatura biće prvi signal, ali je možda nećete primijetiti odmah jer ne nosite, naravno, termometar svuda sa sobom. Temperatura tijela pri toplotnom udaru može da pređe i 40 stepeni. Ako osetite da ste se pregrijali, odmah izmerite temperaturu.

Glavobolja je čest simptom toplotnog udara, ali pošto je mnogi olako shvataju i pripisuju stresu ili umoru zbog obaveza, moguće je da ćete prekasno shvatiti zašto vas boli glava i svoje zdravlje izložiti opasnosti.

Toplotni udar može dati i simptome koji se odražavaju na mentalno stanje, među njima su nervoza, zbunjenost, uznemirenost, ali i tegobe koje biste prije povezali sa moždanim udarom, kao što su otežani govor ili napad. Osoba koja doživi toplotni udar može da završi i u komi ako joj se ne ukaže adekvatna medicinska pomoć.

Promjene u znojenju još jedan su signal. Ako ste dugo vremena proveli na vrućini i već dehidrirali, jedan od znakova toplotnog udara biće suha koža koja je vruća na dodir. U prevodu, nećete biti preznojeni, već upravo suprotno.

Ubrzano disanje je varljiv simptom jer mislimo da smo se samo preforsirali ili umorili, posebno ako se po vrelom danu bavimo fizičkom aktivnošću. Uz ovaj simptom može se javiti i ubrzan rad srca, usled stresa pod kojim se organizam nalazi da bi omogućio spuštanje temperature tijela.

Ko je u najvećem riziku od toplotnog udara?

Mala djeca i odrasli stariji od 65 godina, zbog specifičnosti nervnog sistema. Bebe i stariji ljudi imaju poteškoće da ostanu hidrirani zbog čega je rizik od toplotnog udara veći. Rizik povećavaju i određeni lijekovi, među kojima su vazokonstriktori koji sužavaju krvne sudove, diuretici koji podstiču izbacivanje vode i natrijuma, beta blokeri, antidepresivi i antipsihotici. Hronične bolesti vezane za srce, krvne sudove i pluća takođe su faktor rizika.

Kako spriječiti toplotni udar?

Nosite laganu odjeću, koristite zaštitni faktor, pijte mnogo tečnosti i često se odmarajte u hladovini. Ne naprežite se tokom najtoplijeg dijela dana, izlažite se vrućini postepeno i primijenite rigoroznije mjere zaštite ako ste u grupi koja ima veći rizik od toplotnog udara.

RADIO BET/IZVOR:Otisak.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy