Svjetski mediji bruje o prijateljskoj utakmici Rusije i BiH

Nogometni savez BiH dogovorio je prijateljsku utakmicu s Rusijom, nakon čega su se javile brojne reakcije. Mnogi su osudili ovu odluku, a svjetski mediji prenijeli su oštre reakcije.

Reuters je prenio reakciju gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koja se također oštro usprotivila utakmici, a popularni azijski portal CNA navodi da je BiH na meti kritika nakon što je prihvatila meč sa Rusima.

Independent je napisao da je BiH pristala igrati sa Rusijom prijateljsku utakmicu uprkos suspenziji ruskih nogometnih selekcija i klubova i uslijed njihove invazije na Ukrajinu.

Sportski magazin The Athletic izvjestio je da će se utakmica igrati dan prije početka Svjetskog prvenstva u Rusiji što je samo po sebi besmisleno, a čak su kontaktirali FIFA-u i UEFA-u za komentar.

Također, oglasio se The Guardian koji je izvjestio o da će muška fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u novembru igrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije, što je izazvalo žestoke kritike dvojice najistaknutijih igrača nacije, Edina Džeke i Miralema Pjanića.

Utakmica bi se trebala odigrati u Sankt Peterburgu 19. novembra, dan prije početka Svjetskog prvenstva u Kataru, ali većina bh. sportske javnosti je ogorčena ovom odlukom i protiv je toga da se susret održi.

Najpoznatiji svjetski mediji se ipak nisu bavili suštinom problema odigravanja utakmice sa Rusijom koja je inspirisana isključivo političkim motivima.

Podsjećamo, potpredsjednik NSBiH Irfan Durić za “Avaz” je jučer kazao da je bio protiv ove odluke.

– Tražio sam da o tome odluči Izvršni odbor NSBiH, ali… – rekao je Durić.

RADIO BET/IZVOR:Dnevni Avaz

Author: Milton Mccoy