Sindikat profesionalnih fudbalera BiH: Odluka NSBiH će imati trajne posljedice za bh. igrače

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH jučer se obratio Nogometnom savezu BiH, a u toku dana putem službene web stranice NSBiH potvrdio je odigravanje utakmice sa Rusijom u mjesecu Novembru tekuće godine.

Cjelokupnoj bh. javnosti postalo je nakon jučerašnjeg dana i više nego jasno da je trenutno rukovodstvo NSBiH isključivo vođeno političkim interesima. Odluka o odigravanju prijateljske utakmice sa Rusijom ne može se na bilo koji način opravdati kao sportska.

Savez obojen u brojne političke motive

Jasno je, da je to jedna politička odluka, Nogometnog Saveza obojenog u brojne političke motive, navode iz Sindikata profesionalnih fudbalera BiH.

– Dok krovne Svjetske i Evropske fudbalske asocijacije (FIFA & UEFA) nameću razne sankcije, izbacuju Rusiju i timove iz te zemlje sa takmičenja, rukovodstvo NSBiH odlučilo je da upravo naša zemlja bude prva Evropska zemlja, koja će odigrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije, nakon što je Rusija započela agresiju nad Ukrajinom i počinila brojne zločine. Ugled bh. fudbala trajno je narušen, šteta je napravljena igračima, njihovoj reputaciji, mogućnostima za napredak u karijeri i bez obzira da li se susret odigrao ili ne, bh. fudbal imati će trajne posljedice.

Oglasili se Džeko, Pjanić…

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH u neprestanom je kontaktu nakon jučerašnjeg dana sa Svjetskom Unijom Fudbalera (FIFPRO), te sa brojnim bh. reprezentativcima, koje ohrabrujemo da javno istupe i daju svoj komentar na trenutnu situaciju, koja je napravljena, uoči nadolazećeg reprezentativnog okupljanja.

Edin Džeko, Miralem Pjanić, Anel Ahmedhodžić već su putem svojim profila na društvenim mrežama oglasili, poručivši da ne žele učestvovati u takvoj utakmici, a s obzirom na to da je susret planiran u terminu koji nije uvršten u međunarodnim kalendar, igrači se ne moraju odazvati.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH poziva Izvršni odbor NSBiH da smijeni članove Komiteta za hitnost, koji su donijeli sramotnu odluku o odigravanju utakmice protiv Rusije, te da razriješi dužnosti Generalnog sekretara Adnana Džemidžića, koji je sproveo takvu odluku.

Naša organizacija je u proteklom periodu iskazala pomoć i podršku Sindikatu profesionalnih fudbalera Ukrajine, pomogli smo brojnim fudbalerima da napuste pomenutu državu po izbijanju agresije i kao državljani Bosne i Hercegovine ne možemo ostati nijemi na uništavanje međunarodnog ugleda bh. fudbala, zbog poteza NSBiH.

Također, pozivamo bh. javnost, navijačke skupine, istaknute sportiste da osude poteze Nogometnog Saveza i da trajno udaljimo politiku iz bh. fudbala – poručili su iz Sindikata profesionalnih fudbalera BiH.

RADIO BET/IZVOR:DNEVNI AVAZ

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy