Šarović: Ključno članstvo u EU i ‘Otvoreni Balkan’

– U Predsjedništvu BiH za mene je ključ članstvo u Evropskoj uniji i “Otvoreni Balkan”. Ekonomija pod broj jedan. Moja ideja je, ako me drugi budu slijedili, da BiH bude u Evropskoj uniji za osam godina, rekao je Šarović u emisiji “TV intervju” BN televizije.

Šumska gazdinstva vratiti lokalnim zajednicama

Javna preduzeća su sad sredstvo za isisavanje para za stranačku vojsku, ukazao je Šarović i naglasio da taj lanac treba prekinuti.

On navodi da pokretač razvoja upravo treba da budu javna preduzeća, ali preduzeća koja neće praviti dugove, već razvijati ovu zemlju.

– Izgradnja infrastrukture, poresko rasterećenje privrede, smanjenje poreskih stopa za investicije u nerazvijene opštine, sve će to biti prioriteti SDS-a. Mi na taj način moramo da forsiramo investicije u manjim sredinama, jer bi to za te investitore bilo značajno. Istovremeno, povećali bi bruto domaći proizvod. Ne bi bili na gubitku, već naprotiv to bi bila značajna sredstva – dodao je Šarović.

On je naveo da šumska gazdinstva treba vratiti lokalnim zajednicama, kao što je to bilo prije 15 godina.

– Oni su bolji gospodari nego kada se to upravlja iz centrale. Naravno, to podrazumijeva zabranu izvoza oblovine i poluproizvoda, i dati veći značaj drvoprerađivačima, onima koji se bave industrijom namještaja. Bosna i Hercegovina samo namještaja izvozi u region vrijednosti oko 500 miliona eura, a možete misliti koliko bi se ovim mjerama tek pojačala ta proizvodnja – kazao je Šarović.

Strateški programi

Predsjednik SDS-a ističe da je značajan segment ekonomske reforme koju zagovara njegova stranke brži razvoj agrara.

– Poljoprivreda treba da ima podsticaj po zakonu, a to je 6 posto od budžeta. To je 180 miliona maraka, skoro tri puta više nego sada. Vratićemo i robne rezerve već prve godine – poručio je Šarović.

On tvrdi da u ovim strateškim programima, RS treba slijediti primjer Srbije.

– Srbija svake godine iz evropskih fondova povlači oko 400 miliona eura, mi ne povučemo ni deset miliona evra. Mi stagniramo, zašto to ne činimo, a možemo bar na taj način da obezbijedimo značajna sredstva za ruralni razvoj – mišljenja je Šarović.

Šarović ukazuje da sadašnja vlast Elektroprivredu RS tretira kao stranački plijen, a ne motor razvoja.

– Vratićemo te resurse građanima. Ne smije se dozvoliti da bude sirotinje u tim sredinama gdje se eksploatišu prirodni resursi. To treba da budu bogati krajevi. Zatvorićemo i ventil za male hidroelektrane. Treba graditi velike ekološke projekte u skladu sa standardima Evropske unije – zaključio je Šarović.

RADIO BET/IZVOR:Dnevni  Avaz

Author: Milton Mccoy