Ruska vojska proglasila primirje, otvara više humanitarnih koridora širom Ukrajine

Dvanaesti je dan ruskog napada na Ukrajinu. Nakon propale evakuacije civila  iz Mariupolja, Rusija je danas proglasila primirje. Za danas je zakazana i nova runda pregovora između Rusije i Ukrajine.

Zvaničnici Velike Britanije: Ruske trupe su zaglibile 

Odbrambeni zvaničnici Velike Britanije rekli su da vjeruju da su ruske snage ostvarile minimalan napredak u proteklih 48 sati, dok su njene trupe ostale zarobljene zbog žestokog ukrajinskog otpora i loše logističke podrške.

U dnevnom obavještajnom izvještaju koji je objavilo Ministarstvo odbrane, zvaničnici su rekli da je “malo vjerovatno da je Rusija do danas uspješno postigla svoje planirane ciljeve”

Rusija proglasila primirje radi evakuacije civila

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da je od 10.00 sati po moskovskom vremenu proglašeno primirje kako bi bili evakuisani civili iz ukrajinskih gradova Kijev, Mariupol, Harkov i Sumi.

U pisanom saopćenju je navedeno je humanitarna situacija u ovim gradovima pogoršana.

U saopćenju je istaknuto da je predsjednik Francuske Emmanuel Macron u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zatražio otvaranje humanitarnih koridora.

“Ruska vojska proglašava primirje kako bi iz gradova Kijev, Mariupol, Harkov i Sumi bili evakuisani civili, od 10.00 sati po moskovskom vremenu”, navedeno je u saopćenju.

Kako je saopćeno, humanitarni koridori će biti nadgledani bespilotnim letjelicama, a o primirju su obaviještene Ujedinjene nacije, OSCE i Crveni krst.

Ruska strana, kako je navedeno, od Ukrajine očekuje otvaranje humanitarnih koridora i organizaciju evakuacije civila i stranih državljana.

Zelenski: Nećemo oprostiti ubijanja stotina hiljada ljudi

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski  obratio se putem video-poruke, te je poslao poruku svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu.

– Nećemo oprostiti uništene kuće. Nećemo oprostiti projektil koji je naša protuzračna obrana danas srušila iznad Okmatida. I više od 500 projektila koji su pogodili našu zemlju, naše ljude, našu djecu.

Nećemo oprostiti strijeljanje nenaoružanih ljudi. Uništenje naše infrastrukture. Nećemo oprostiti. Stotine i stotine žrtava. Hiljade i hiljade patnje. Ni Bog neće oprostiti. Ne danas. Ne sutra. Nikad. I umjesto oprosta, bit će sudnji dan – poručio je Zelenski.

Rekao je da će kazniti svakoga ko je počinio zločine nad ukrajinskim civilima, onog ko je pucao, ko je bombardovao, te onog koji je dao naredbu.

– Neće biti mjesta na zemlji na kojem ćete se moći sakriti. Osim groba – rekao je Zelenski.

Bolnice u Ukrajini ostaju bez zaliha krvi i medicinske opreme

Rukovodstvo bolnice u ukrajinskom gradu Mikolajivu saopćila su da imaju veliki nedostatak zaliha krvi i medicinske opreme koja im je potrebna za liječenje ranjenih u napadima Rusije na tu zemlju.

Doktor Yuri Kucher iz bolnice u Mikolajivu saopćio je da ta zdravstvena ustanova raspolaže posljednjim bocama krvi, a da imaju još samo jednu praznu kesicu za dobrovoljne davaoce.

Najvažniji događaji:

– Rusija kaže da otvara nove humanitarne koridore u više ukrajinskih gradova, uključujući glavni grad Kijev, u ponedjeljak kako bi omogućila evakuaciju civila – to dolazi nekoliko dana nakon što su slični pokušaji na Mariupolj propali nakon nastavka granatiranja ruskih snaga tokom dogovorenih sati o prekidu vatre, navodi Ukrajina

– Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za ubijanje civila, nakon što je u ruskom napadu u nedjelju u Irpinu ubijena mlada porodica.

-Zvaničnici ukrajinske odbrane tvrde da su njihove snage ponovo zauzele istočni grad Chuhuiv

-Došlo je do ponovnog ruskog granatiranja na južnom lučkom gradu Mikolajvu

-Velika Britanija je saopćila da će Ukrajini dati dodatnih 100 miliona dolara (74 miliona funti) kako bi pomogla vladi da radi usred ruske invazije

-Cijene nafte skočile su na najviši nivo od 2008. nakon što su SAD rekle da sa svojim saveznicima razgovaraju o potencijalnom embargu na isporuke iz Rusije

– Zvaničnici ukrajinske odbrane upozorili su da se Rusija priprema za sveobuhvatni napad na Kijev
– Ruska vojna akcija neće prestati dok se ne ispune zahtjevi Moskve, kaže Vladimir Putin

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy