Riječi “muž” i “žena” našle se na spisku uvrijedljivih pojmova australskog univerziteta

Univerzitet Flinders u Australiji našao se na udaru nakon što se jedan transrodni student žalio kako se u univerzitetskim smjernicama za borbu protiv diskriminacije nalazi i jedan diskriminatorni izraz.

Sporni izraz je “transseksualno stanje” koji se smatra uvredljivim zato što, kako prenosi Lad Bible, “pogrešno predstavlja rod i spol”.

Sa univerziteta su odmah reagirali i ispravili smjernice te objasnili kako se slažu da je izraz na stranici bio neprimjeren.

– Jednakost, različitost i inkluzija su naše temeljne vrijednosti i posvećeni smo tome da te riječi provedemo u djela. Jasno je da imamo još mjesta za napredak i da je još posla pred nama – saopćili su iz univerziteta.

Međutim, mnoge je iznenadilo što se na istom spisku nalaze i riječi “muž” i “žena” (husband and wife).

Džejn Ruso (Jane Russo) iz udruženja “Transcend”, koja u Australiji pomaže transrodnim osobama, za novine “The Advertiser” je izjavila kako je taj popis riječi zastario.

– Nadišli smo taj tip jezika. Što se tiče muža i žene, upotreba tih riječi svodi se na nečiji lični izbor – rekla je Ruso.

Inače, izbori će se u Australiji održati 21. maja, a pravo transrodnih osoba jedno je od gorućih pitanja u predizbornoj kampanji. Pod povećalom je kandidatkinja australske Liberalne stranke Ketrin Devs (Katherine Deves) zbog svoje, navodno ključne, uloge u tome da se transrodne žene u Australiji isključe iz ženskog sporta.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy