Rat u Ukrajini: U ruskom napadu na Harkiv ubijeno 7 osoba, od početka rata više od 1.400 civilnih žrtava

Danas je 40. dan ruske invazije na Ukrajinu. U novom ruskom napadu na Harkiv poginulo je sedam osoba, a 34 je ranjeno. U Hersonu, jedinom većem gradu koji je pod ruskom kontrolom, tokom noći su zabilježene detonacije. Ukrajinska vojska saopštila je da Rusija priprema novu veliku mobilizaciju. Prema podacima UN-a, najmanje 1.417 civila poginulo je u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara.

Ukrajina: U posljednja 24 sata ubijeno 40 ruskih vojnika

U posljednja 24 sata u Ukrajini je ubijeno 40 ruskih vojnika, te uništeno blizu 50 vojnih vozila, uključujući avione i helikoptere, saopćeno je iz Oružanih snaga Ukrajine.

U saopćenju se navodi kako je ukrajinska vojska u proteklom danu odbila četiri napada ruskih snaga. U sukobima od jučer ubijeno je najmanje 40 ruskih vojnika, a uništeno je blizu 50 vojnih vozila.

Uništene su dvije krstareće rakete, helikopter, borbeni avioni Su-34 i Su-35 te avion za kontrolu zračnog saobraćaja Il-22.

Šef Stejt Departmenta Blinken osudio ruske masakre u Buči

Šef američkog Stejt Deparmenta Entoni Blinken osudio je Rusiju nakon što su se pojavili snimci ubijenih civila u ukrajinskom gradu Buča, nedaleko od glavnog grada Kijeva.

Reakcije iz svijeta se nastavljaju nakon što su u medijima objavljeni snimci na kojima se mogu vidjeti tijela velikog broja ubijenih civila u ukrajinskom gradu Buča.

“Oštro osuđujemo očitu brutalnost snaga Kremlja u Buči i diljem Ukrajine”, napisao je Blinken na zvaničnom profilu na društvenim mrežama.

Zelenski optužio Rusiju za genocid

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je počinila genocid u Ukrajini.

Govoreći za CBS News, Zelenski je rekao da narod Ukrajine ne želi da ga Rusija pokori i da je zbog toga uništen i istrebljen.

Na pitanje da li akcije Rusije predstavljaju genocid, on je odgovorio: “Zaista, ovo je genocid. Eliminacija cijele nacije i naroda”.

On je rekao da u Ukrajini ima više od 100 nacionalnosti i da se “ovdje radi o uništavanju i istrebljenju svih ovih nacionalnosti”.

Zelenski je zatim u video obraćanju naciji rekao da će svaki zločin okupatora na teritoriji Ukrajine biti istražen, prenosi BBC.

On je dodao da će svako ko je kriv za takve zločine biti “pronađen i kažnjen”.

Britanci tvrde: Ruski plaćenici stižu u Donbas

Ruski vojnici i plaćenici iz grupe Vagner prebacuju se u regiju Donbas na istoku Ukrajine, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

“Ruske trupe nastavljaju se konsolidirati i reorganizirati dok preusmjeravaju svoju ofanzivu na regiju Donbas na istoku Ukrajine”, objavilo je ministarstvo odbrane.

Ukrajina: Rusi spremaju novu veliku mobilizaciju

Ukrajinska vojska na Fejsbuku je objavila da Rusija u tajnosti provodi novu veliku mobilizaciju. U saopštenju se navodi da Rusi provode mobilizaciju u nekoliko regija diljem Ruske Federacije, dodavši kako Rusi planiraju mobilizirati 60.000 osoba.

Vojska Ukrajine također je objavila kako je u posljednja 24 sata odbijeno sedam napada na području Donjecka i Luganska.

UN: Od 24. februara poginulo 1.417 civila

Najmanje 1.417 civila poginulo je u Ukrajini od početka specijalne ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, saopšteno je iz Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava.

U saopštenju se navodi da je u Ukrajini ranjeno 2.038 civila, javio je TASS.

“Od 4.00 časa 24. februara do ponoći 2. aprila po lokalnom vremenu Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava registrovala je 3.455 gubitaka među civilima, i to 1.417 poginulih i 2.038 povrijeđenih”, ističe se u saopštenju.

Kremlj ipak prihvaća plaćanje ruskog plina u rubljama

Čini se da je došlo do potpunog preokreta Kremlja oko uslovljavanja evropskih zemalja koje je Rusija proglasila neprijateljskim i odredila da će ubuduće ruski gas plaćati u rubljama.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, kako prenosi Ruska novinska agencija RIA, rekao je da će kupci plina i dalje plaćati u eurima kao i dosad.

“Istovremeno, finalno plaćanje će ići prodavaču Gazpromu u rubljama tako što će se obavljati konverzija eura u rublje. Još uvijek testiramo taj sistem, ali nema nikakve sumnje da će on u budućnosti biti primijenjen i na novu skupinu dobara i da ćemo mu dati više prostora u našim trgovinskim odnosima”, rekao je Peskov.

Peskov je još rekao kako ,,Rusija ne želi komplicirati živote svojim kupcima, pogotovo zato što drži do svoje reputacije pouzdanog dobavljača prirodnog gasa”.

Gutereš traži pokretanje nezavisne istrage u Buči

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je pokretanje nezavisne istrage nakon snimaka o civilima ubijenim u ukrajinskom gradu Buča, za koje rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su “namješteni i pripremljeni za distribuciju u zapadnim medijima”.

“Od ključne je važnosti da bude pokrenuta nezavisna istraga koja će odgovorne dovesti pred lice pravde”, naglasio je Gutereš, javio je Rojters.

Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe Kijeva da su ruski vojnici ubijali civile u ukrajinskom gradu Buča.

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy