Pretjerano konzumiranje alkohola naročito je štetno po ovaj organ

Mnogo je razlog zbog kojih biste trebali izbjegavati pretjerano konzumiranje alkohola, a jedan od njih je naročito štetan jer ubrzava starenje mozga, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u PLOS Medicine.

Dolazi do nakupljanja željeza

U ovom istraživanju učestvovalo je 20.965 učesnika, čija je prosječna starost bila 55 godina. Alkohol nije konzumiralo 2,7 posto njih, dok su ostali u prosjeku pili više od sedam čaša alkohola sedmično.

Nakon objavljenih rezultata istraživanja, dokazano je da previše konzumiranja alkohola može biti opasno po zdravlje.

– Ukoliko konzumirate više od sedam čaša alkohola sedmično, u vašem mozgu će doći do nakupljanja željeza, što loše utječe na kognitivine sposobnosti – rekla je doktorica Anya Topiwala za magazin Eat This, Not That.

Mozak je vrlo osjetljiv

Doktorica Emma Laing jedodala da je mozak vrlo osjetljiv na povećanje nivoa željeza.

– Nenormalno visok nivo željeza u mozgu povezan je s oksidativnim stresom, koji dovodi do bržeg oštećenja nervnih ćelija i njihovog odumiranja, a to je u suštini ubrzanje starenja mozga – objasnila je.

Stručnjaci savjetuju ljudima da piju jednu ili dvije čaše vode uz svaku čašu alkohola kako bi očuvali zdravlje mozga. Naravno, najsigurnija opcija je prelazak na konzumiranje bezalkoholnog piva i sličnih proizvoda, na šta se mnogi teško mogu naviknuti.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy