Poljoprivrednici u TK se bore sa sušom i divljim svinjama

Proizvođači mlijeka i stočne hrane iz Tuzlanskog kantona od kantonalne i federalne vlasti zahtijevaju interventno djelovanje u zaštiti stočnog fonda. Pored suše i poskupljenja materijala, veći dio usjeva uništavaju i divlje svinje. Urod je ove godine smanjen za skoro pola, zbog čega strahuju da će mnogi morati prodati stočna grla.

Ono što nije uništila suša, dokrajčile su divlje svinje. Na pojedinim parcelama, navode proizvođači, uroda uopšte nema.

“Mi ćemo morati, vjerovatno, smanjivati brojno stanje grla u našim štalama iz razloga što nemamo dovoljno kabaste hrane da ishranimo svoju stoku. Na ovakvom stanju, januar, februar je naš vrh”, izjavio je predsjednik Grupacije proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona Eldin Glibanović.

“Rodovi su prepolovljeni zbog suše, a kukuruz je divlja svinja uništila u samoj sjetvi pa sam presijavao tri puta, nema od tog usjeva, on je izrastao metar visine. Ono što je ostalo, što nisam presijao, to sad uništavaju”, navodi Hasan Mujić, proizvođač iz Gradačca.

“Ako ne držimo noćne straže, mi ne možemo sa našim kukuruzom da izađemo na kraj, to jeste moramo da ga čuvamo. Ako jednu noć omašimo, dođemo sutradan i imamo šta vidjeti”, istakao je Fedahija Hrnjić, proizvođač iz Sapne.

Navode da već izlaze i tokom dana na parcele i sve bliže kućama. Prošle godine su, kažu, dobili odobrenje za odstrel 30 divljih svinja, što nije ni blizu dovoljno.

“Želimo da uputimo zahtjev prema većim nivoima vlasti i kantonalnom ministarstvu da se divlja svinja proglasi kao štetočina i da lovci mogu tokom čitave godine da love”, izjavio je predsjednik Grupacije proizvođača mlijeka Tuzlanskog kantona Eldin Glibanović.

“Ja sam zatekao u mom žitu čopor od 30 komada, ali ne možeš ti to ni otjerati. Ne smijem ni izaći iz traktora. Malo sam svirao da odu. Ušao sam u kuću da jedem, bio je ramazan. Kad sam se vratio, one su uništile deset duluma”, kazao je Hasan Mujić, proizvođač iz Gradačca.

Poskupljenje repromaterijala i goriva, suša i divlje svinje doveli su proizvođače na koljena.

“Mi imamo na kantonu oko 1350 proizvođača mlijeka koji muku muče da li će proizvesti dovoljno stočne hrane za svoja muzna grla kojih na kantonu imamo negdje 8,5 hiljada i mi u zadnje dvije-tri godine bilježimo pad proizvodnje mlijeka”, izjavio je Suad Selimović, Kantonalna privredna komora Tuzla.

Ostaje nada da će biti volje nadležnih za očuvanje domaće proizvodnje, u suprotnom, slijedi udar na ionako težak život bh. građana, kako proizvođača, tako i potrošača.

Radio Bet /Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Bektić)

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy