Počeo privremeni prekid vatre proglašen za evakuaciju civila u Ukrajini

U Ukrajini je počeo privremeni prekid vatre zbog evakuacije civila iz pet gradova, uključujući glavni grad Kijev.

Današnji privremeni prekid vatre, koji je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije za evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova Kijeva, Harkova, Černihiva, Sumija i Mariupolja, stupio je na snagu od 10 sati po moskovskom vremenu.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uveli ekonomske sankcije.

Treća runda pregovora između delegacija Rusije i Ukrajine održana je 7. marta u bjeloruskoj regiji Brest, a obje strane su objavile da su postignuti pozitivni rezultati u razgovorima o koridorima humanitarne pomoći.

Rusko Ministarstvo odbrane jučer je proglasilo privremeni prekid vatre za evakuaciju civila iz ukrajinskih gradova Kijeva, Harkova, Černihiva, Sumija i Mariupolja.

Evakuacija civila u sigurnija područja nastavljena je uprkos periodičnim kršenjima primirja i vremenskim uslovima. Evakuacije su prestale od večernjih sati.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je sinoć odluku o privremenom prekidu vatre, koja je stupila na snagu od danas.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da je najmanje 406 civila poginulo, a 801 je ranjen u Ukrajini od početka rata. Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a, oko dva miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

Radio Bet /Izvor: Anadolija/Foto: Carol Guzy/ZUMA Press Wire/REX/Shutterstock)

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy