Počela sjednica Doma naroda na kojoj se odlučuje o zabrani pušenja

Počela je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj bi se trebala donijeti konačna odluka o zabrani pušenja u zatvorenom javnom prostoru.

Podsjećamo, prošla sjednica je prekinuta kada su delegati došli do ove tačke dnevnog reda, te će danas razmatrati Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Ukoliko se usvoji zakon stupa na snagu za 18 mjeseci

Ukoliko Prijedlog zakona bude izglasan, zakon će stupiti na snagu u roku od 18 mjeseci, koliko će biti rok za ugostitelje i ostale da prilagode svoje poslovanje.

Pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana kaznit će se novčanom kaznom do 5.000 KM, a fizičko lice koje konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.

Na dnevnom redu i informacija o Bloku 7

Osim zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, prema dnevnom redu 17. sjednice, ostalo je razmatranje predloženog zakona o slobodnim zonama u FBiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama i Nacrt zakona o rudarstvu FBiH.

Pred delegatima će se naći i informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH i informacija o statusu Projekta izgradnje Bloka 7 – TE Tuzla.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy