Počela nastava u većini kantona u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj

Na području Bosne i Hercegovine danas je počela nova školska godina, te će brojni mlađi, ali i stariji školarci nakon ljetne pauze prvi put sjesti u školske klupe u osnovnim i srednjim školama.Nastava je počela u Republici Srpskoj i većini kantona u Federaciji BiH.

U školske klupe u Republici Srpskoj sjelo je oko 121 hiljadu učenika osnovnih i srednjih škola. Za razliku od prethodnih godina školska 2022/23 godina odvija se bez ograničenja i mjera koje su važile tokom pandemije koronavirusa.

Prema ranijim analizama, u prvi razred u novoj školskog godini u glavnom gradu Bosne i Hercegovine upisalo se ukupno oko 4.000 đaka.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović uputila je čestitku svim akterima ovog obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo.

U proteklom periodu intenzivno smo radili, kako bismo ovu školsku godinu dočekali spremno. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS osnažuje prosvjetne radnike i priprema kurikularnu reformu u učionicama. Poboljšavamo standard porodicama, osigurali smo besplatne udžbenike za sve učenike od petog do devetog razreda.

“Također smo osigurali sufinansiranje za rekordnih 5.000 djece u Kantonu Sarajevo u privatnim predškolskim ustanovama. Unapređujemo školski ambijent i radimo intenzivno na modernizaciji škola u učionicama, sportskim salama, u kabinetima fizike, hemije, biologije, nabavljamo informatičku opremu i grabimo velikim koracima, kako bismo uhvatili korak sa razvijenim dijelom svijeta. Sve to radimo zbog naše djece, našeg najvažnijeg resursa, kojeg ništa ne može zamijeniti”, rekla je Hota-Muminović.

Na području Kantona Sarajevo ima 79 osnovnih škola, sedam je privatnih. Na nastavu u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo danas je krenulo oko 54.000 učenika.

Kantonalne i entitetske vlasti osigurale su i sredstva kako bi se obezbijedili besplatni udžbenici za učenike od prvog do devetog razreda.

Vlada Republike Srpske još je u junu usvojila odluku obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola u školskoj 2022/2023. godini za čiju nabavku su planirana budžetska sredstva od 4,5 miliona KM.

Federalno ministarstvo obrazovanja i naukeznanosti saopćilo je da je ove godine osiguralo 400.000 KM za nabavku besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju osnovno obrazovanje u školskoj u 2022/2023. godini na području cijele Federacije BiH.

Radio Bet / Izvor: BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy