Počela isplata uvećanih penzija u FBiH, iz Vlade poručili: “Prešli smo sa riječi na djela”

Danas počinje isplata penzija za april, saopštili su iz Federalnog zavoda PIO. Odlukom o redovnom usklađivanju, penzije za april bit će uvećane 7,3 posto, a pored uvećanih aprilskih penzija, korisnici će primiti i razliku između isplaćene i uvećane penzije za tri mjeseca ove godine.

Minimalna penzija iznosi 410, maraka, zagarantovana 513, dok najviša penzija ostaje 2.174 KM. Prosječna penzija za april iznosi 526 maraka.

Iz Vlade Federacije su kazali da je ovaj sastav Vlade prešao sa riječi na djela.

“Politiku poboljšanja statusa penzionera uvrstili smo kao prioritet ove Vlade. Prešli s riječi na djela. Zahvaljujući novom Zakonu o PIO kojeg smo donijeli, od 2020. penzije se isplaćuju iz federalnog budžeta što znači da Federacija garantuje redovnu isplatu penzionerima, na vrijeme.

Iza ove Vlade je stvarno teška institucionalna borba. Trebalo je sprovesti sveobuhvatnu reformu, promijeniti zakone, uvjeriti sve strane da nas podrže. Nije bilo lako niti brzo, ali, uspjeli smo. Novi Zakon o PIO kojeg su penzioneri čekali 20 godina konačno je postavio pravedan bodovni sistem. Otvorili smo dijalog sa socijalnim partnerima i postigli ovaj dogovor. Učinili smo sve što smo mogli, pa i više od toga.

Zahvaljujući politikama i rješenjima ove Vlade koja je u vrijeme svjetske krize ne samo uspjela očuvati ekonomsku stabilnost već i potaknuti rast, u Federaciji Bosne i Hercegovine ostvarili smo dovoljno visoke prihode da možemo finansirati povećanje penzija u ovoj godini.

Rast penzija je rezultat kontinuiteta politika Vlade FBiH. S povećanjima smo počeli u martu 2018., a već do kraja 2020. prosječna penzija je porasla za 15,24 posto. To je činjenica. Ove godine penzije se povećavaju dva puta. Prvo za 7,3%, a već u junu će na te uvećane penzije doći povećanje od 3,5%.

I tu nećemo stati. Održat ću riječ da pitanje poboljšanja statusa penzionera ostane do kraja na samom vrhu liste prioriteta ove Vlade” – stoji u saopćenju federalne Vlade.

Radio Bet / Izvor: Tip.ba

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy