Paradoks / Objavljena lista najslušanijih pjesama u Hrvatskoj: Susjedi šokirani

Billboardova top lista “Hits of the World” počela je objavljivati i najpopularniju muziku iz Hrvatskea novi spisak snažno je odjeknuo u medijima kod susjeda, ali i na društvenim mrežama.

Lista “Croatia Songs” donosi 25 pjesama, a temelji se na rezultatima muzičkog streaminga i digitalne prodaje singlova u Hrvatskoj prema podacima koje prikuplja MRC Data.

Ono što je brojne šokiralo jeste da spisak onoga što se najviše sluša u digitalnom svijetu nema apsolutno nikakve veze s muzikom koja dopire iz radijskih etera i/ili koju po njenoj kvaliteti ističu domaći muzički kritičari, piše Jutarnji.

Na Billboardovoj listi prvo mjesto zauzima Senidah s pjesmom “Behute”, a čini se da Hrvati žanrovski najviše vole

Popularnu Senidah slijede Jala Brat, Devito i Buba Corelli s pjesmom “Roze”, MC Stojan i Breskvica sa “Život si moj”, zatim Coby, koji je “Zlatno dete”, a tek na petom mjestu su Matija Cvek i Eni Jurišić s pjesmom “Trebaš li me”, koja otkad je izašla obara rekorde slušanosti na streamingu, a koju je, zanimljivo je, producirao reper z++.

Samo jedna pjesma na spisku ne dolazi iz Hrvatske ili regije, a radi se o pjesmi “Black Summer” Red Hot Chili Peppersa. Osim Eni i Matije, na listi su iz Hrvatske još 30Zona & KUKU$ sa singlom “Debili” i Grše s pjesmom “Highlife”.

Osim što ovaj novi spisak ukazuje na brojne paradokse oko toga o kojoj muzici se govori i koja se muzika zapravo sluša, on još jednom potvrđuje tezu o apsolutnoj dominaciji trapa kao žanra koja se događa posljednjih godina.

Radio Bet / Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy