Napustio civilizaciju i otišao da živi na pustom ostrvu: Našao sam mir

Britanac Brendon Grimša (Grimshaw) radio je kao urednik u novinama u zapadnoj Africi. Kako više nije mogao izdržati pritisak, a i politička situacija mu je bila nepovoljna, odlučio je da kupi ostrvo i tamo živi.

Početkom 1960-ih bio je urednik jedne velike novine u zapadnoj Africi, imao je jako dobru platu i bio je omiljen među kolegama, ali nije bio sretan. A ni politička situacija, u kojoj je sve više Britanaca napuštalo Afriku, nije mu išla na ruku. Umjesto da nastavi s takvim životom, tad 39-godišnji Brendon Grimshaw napravio je nešto radikalno, o čemu je velik dio nas sigurno sanjao.

Uzeo je životnu ušteđevinu, oko 12.000 dolara, i kupio je malo, napušteno ostrvo nedaleko od Sejšela u Indijskom okeanu.

– Zaljubio sam se u tišinu i mir – rekao je jednom prilikom za britanske medije.

Kad je stigao na ostrvo 1962. godine, on je bilo potpuno zapušteno. ‘Progutala’ ga je prašuma. Uz pomoć sina jednog od lokalnih ribara, Brendon je idućih godina na ostrvu stvarao puteljke, izgradio je malu kuću i uspješno je ponovo na ostrvo uveo džinovske kornjače koje na njemu nisu bile godinama. Živio je tamo sam i sretan bez ikakvih briga.

Početkom 90-ih zapeo je za oko bogatašima koji su krstarili nedaleko od njegovog ostrva. Ponudili su mu 50 miliona dolara za ostrvo, ali hladno ih je odbio. Nije htio da neko njegov komad raja pretvori u luksuzno odmaralište.

Kako nije imao djece, s vladom Sejšela potpisao je ugovor prema kojem njima u vlasništvu ostaje ostrvo, ali pod posebnim uslovima. Od 1962. godine sve do svoje smrti 2012. godine živio je na ovom ostrvu.

“Moyenne ga je naučio otvoriti oči i vidjeti ljepotu oko sebe i na tome zahvaliti Bogu”, piše na njegovom nadgrobnom spomeniku.

Vlada Sejšela ispunila je svoje obećanje. Ostrvo je proglašeno nacionalnim parkom te se na njemu nalaze samo muzej posvećen Brendonu, mali restoran i centar za džinovske kornjače. Ostrvo dnevno prima tek 50 gostiju.

Radio Bet / Izvor: Dnevni Avaz

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy