Lideri Evropske unije danas na vanrednom samitu o situaciji u Ukrajini

Lideri zemalja članica Evropske unije (EU) okupiće sedanas i sutra u Briselu kako bi na vanrednom samitu razgovarali o situaciji u ratom pogođenoj Ukrajini i posljedicama rata po Evropu.

Šefovi država i vlada 27 zemalja članica započet će sastanak razgovorom o najnovijim dešavanjima u Ukrajini i naporima bloka da pomogne zemlji suočenoj s ruskom agresijom.

Lideri će ocijeniti najnoviji prijedlog Evropske komisije o pružanju dodatnih devet milijardi eura makrofinansijske pomoći Ukrajini za pokrivanje njenih trenutnih potreba.

Od njih se također očekuje da procijene budućnost zamrznute ruske imovine nakon što je izvršno tijelo EU u srijedu predstavilo nacrt paketa koji omogućava da se oduzme imovina oligarha koji krše sankcije EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen također je ranije sugerisala da se zamrznuta ruska imovina koristi za obnovu Ukrajine ako je to zakonski moguće.

Liderima država EU-a obratiće se putem video poruke i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Rusija je napad na Ukrajinu počela 24. februara i dovela je u pitanje sigurnost opskrbe hranom i velikog povećanja cijena energije.

Evropska unija je do sada uvela pet paketa sankcija protiv Rusije, a šesti paket bi trebao uključivati i embargo na rusku naftu. Još uvijek nema punog konsenzusa o načinu kako implementirati takav embargo, a Mađarska je već tražila izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte.

Drugog dana samita, čelnici EU će razgovarati o odgovoru bloka na globalnu nestašicu hrane pogoršanu ratom u Ukrajini, uključujući planove o transportu ukrajinskog žitarica putem Crnog mora.

EU je u martu usvojio Strateški kompas, viziju odbrambenog razvoja. To je dokument koji bi trebao donijeti jasne političke i strateške smjernice o pristupu EU-a sigurnosti i odbrani u narednih pet do deset godina.

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy