Koji su simptomi umora i kako da mu stanete na kraj?

Iscrpljenost i umor mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Ako svakog jutra teško ustajete iz kreveta i bez obzira na spavanje osjećate umor, to je znak da ste iscrpljeni i da i trebalo nešto da promijenite u svojoj dnevnoj, ali i noćnoj rutini.

Ovo su najčešći simptomi hroničnog umora, koje uz malo truda možete da regulišete.

Stres

Stres zbog posla i svakodnevnih aktivnosti uobičajen je osećaj koji svi periodično doživljavamo. Ali ako stalno osjećate napetost, što dovodi do nervnih slomova i mentalne i fizičke iscrpljenosti – možda su to znaci prekomjernog rada.

Dajte sebi barem jedan dan da se odmorite, provedite vreme sa voljenima ili pak sami sa sobom, uživajući u kućnim spa tretmanima, i pokušajte da ovih dana ne razmišljate o problemima.

Slatkiši

Prejedanje je čest problem sa kojim se mnogi suočavaju kada su pod stresom. Ako počnete da “rješavate probleme” kockicama čokolade i drugim slatkišima ili samo nezdravim grickalicama, možda vaše tijelo pokušava da se izbori sa prekomernim umorom.

Gotovo je nemoguće odreći se slatkiša u takvim trenucima jer šećer barem privremeno daje mozgu prijatne senzacije, zahvaljujući “hormonu sreće”.

Međutim, neko vrijeme nakon konzumiranja slatkiša osjetićete se još umornijim – pa pokušajte da se postepeno riješite šećera u ishrani.

Kvalitet sna

Ako vam je potrebno puno vremena kako biste se uspavali ili obrnuto – spavate veoma dugo, ali ne možete da se naspavate dovoljno, onda je vašem tijelu definitivno potreban odmor.

Pokušajte sebi da priuštite vikend ili kraći bijeg od svakodnevnih obaveza. Promjena aktivnosti, poput plesa ili skijanja, takođe može biti odličan način za opuštanje.

Loš imunitet

Prekomjerni rad direktno dovodi do iscrpljivanja tijela, što naravno utiče na njegove zaštitne funkcije. Imunitet je stalno loš, a posljedica toga je često razbolijevanje. Pored toga, ovakvo stanje može se povezati sa psihosomatikom.

Tijelo tada zahtijeva da se odmorite i razboli se – da biste barem stekli snagu. Dogovorite sastanak sa svojim ljekarom da vam prepiše vitamine i pokušajte da ih pijete redovno. Često nedostatak vitamina može prouzrokovati prekomjerni rad, posebno zimi.

Radio Bet / Izvor: Nezavisne novine

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy