Kakav je odnos Velike Britanije prema Bosni i Hercegovini?

Velika Britanija je jedan od najvećih prijatelja i strateških saveznika BiH. Radi se o državi koja je bila svjedok Dejtonskom mirovnom sporazumu, a kao članica je podržala brojne reforme proteklih 27 godina, smatraju, između ostalog, profesori međunarodnih odnosa u BiH.

ALIJA KOŽLJAK, profesor međunarodnih odnosa

“Velika Britanija se posebno zadnjih godina pokazala kao značajan i partner i prijatelj BiH. Posebno kada je u pitanju funkcioniranje institucija u BiH i jasno su se opredijelili da će se staviti na stranu podrške i suverenitetu i teritorijalnom integritetu, ali i sigurnosti i  stabilnosti BiH. Velika Britanija je upravo jedna od država koja je i prva implementirala odluke NATO samita, oglasila se i potvrdila direktnu pomoć”.

To je pokazala i posljednja diplomatska posjeta Velike Britanije našoj zemlji, kada je u funkciji ministrice vanjskih poslova Liz Tras poručila da će njena zemlja snažno podržavati NATO put BiH. Takvi odnosi bi se mogli očekivati i u budućnosti s novim kraljem, ali i novom premijerkom koja je lično upoznala situaciju u BiH.

JAHJA MUHASILOVIĆ, profesor međunarodnih odnosa

“Ja nemam sumnju da će se ti odnosi nastaviti u prijateljskom duhu, naročito ako uzmemo u obzir da Britanija vodi neovisniju politiku od Bregzita i da je jednostavno u tom smislu najodlučnija zemlja i u političkom smislu i odlučila je da se bori protiv ruskog utjecaja u Evropi i Balkanu. Mi imamo zajednički jezik sa VB i nadamo se da će vlada Lis Tras i novi kralj prepoznati bitnost BiH u tom obračunu prema Ruskoj invaziji da je potrebna pomoć velike Britanije ovom dijelu svijeta”.

NEDŽMA DŽANANOVIĆ MIRAŠČIJA, Fakultet političkih nauka Sarajevo

“To će ujedno biti i jedan veliki test za novu premijerku. Može biti u svakom slučaju jedan od prelomnih trenutaka za istoriju Velike Britanije, dakle prilika je da se demonstrira i njihovo međunarodno prisustvo i međunarodna moć”.

Tokom vlade Tereze Mej došlo je do prvih promjena i povećanog poklanjanja pažnje Zapadnom Balkanu, kada je Britanija pokazala
spremnost da pomogne i Bosni i Hercegovini na putu evropskih i sigurnosnih integracija. 2021. Velika Britanija je imenovala specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, Stjuarta Piča koji je u više navrata boravio u Bosni i Hercegovini i poslao poruke podrške Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy