Iako su povećani prinosi meda, očekuje se da bi mogao dostići cijenu i do 30KM

Ovo proljeće za pčelare u našoj zemlji najbolje je u proteklih sedam godina, jer su drastično povećani prinosi meda. Kako kažu, za sada ne prijeti nestašica meda na domaćem tržištu, ali se uskoro može očekivati poskupljenje, pa bi do kraja godine med mogao dostići cijenu i do 30 maraka za kilogram.

Za razliku od prošlogodišnjih od osam do sedam kilograma po košnici koliko su vrcali tokom cijele sezone, pčelari u Bosni i Hercegovini ove godine nakon bagremove paše izvrcali su od 12 do 15 kilograma meda po košnici. To je, kako kažu, naznaka dobre godine.

Ovo proljeće bilo je medonosno za pčelare, tako da meda za sada na domaćem tržištu ima dovoljno.

“Trenutno ga ima zato što je paša bagremova bila relativno dobra, ima mikro lokacija gdje je bila izuzetno dobra”, ističe pčelar Milorad Vasić.

“Mi možemo da kažemo da meda ima dovoljno, ima i priličan broj pčelara na ovom području. Mislimo da ne bi ove godine trebalo da bude nestašice”, kaže Dragan Božić, sekretar Udruženja pčelara “Semberija”.

Ipak, cijena je u odnosu na ranije mnogo viša, a očekuje se da će do kraja godine med dodatno poskupjeti.

“Svi inputi koji ulaze u tu proizvodnju su drastično skočili, počevši od goriva pa do svega ostalog. Trenutna cijena je od 20 do 25 maraka i mislimo da je trenutno realna cijena”, navodi pčelar Milorad Vasić.

“Sad je oko 20-ak KM. Mogao bi sigurno da ide, zavisno od vrste, neki je već i 30, a zavisno od vrste meda, da kažemo u prosjeku 25 maraka da će biti”, kaže pčelar Bojan Nešković.

Koliko će cijena ići na više zavisi od toga kakva će biti sezona.

“Sad za sad možemo reći da je godina za pčelare počela dobro, ali još uvijek nije kraj, ja sam optimista za ovu godinu, lijepo je počela, zašto se ne bi lijepo i završila”, ističe Nešković.

Pored cijene meda, lančano će doći i do poskupljenja ostalih pčelinjih proizvoda, poput matične mlječi čija se cijena kreće od 20 do čak stotinu maraka za nekoliko desetina grama.

“Treba sačekati dok se zavšri sezona lipe, nakon toga još neko vrijeme dok pčele pripreme med, tek tada ćemo znati i rezultate prinosa od lipe”, kaže Dragan Božić, sekretar Udruženja pčelara “Semberija”.

Pored cijene meda, lančano će doći do poskupljenјa ostalih pčelinjih proizvoda, poput matične mliječi čija se cijena kreće od 20 do čak 100 KM za nekoliko desetina grama.

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy