Gorivo sve skuplje, u najavi masovni bojkot kupovine

Cijene goriva i dalje divljaju a državnim parlamentarcima se ne žuri da ukinu akcize na naftu i naftne derivate, jer njima gorivo, očito, nije skupo. Istovremeno, na društvenim mrežama upućeni su pozivi za bojkot kupovine goriva tokom vikenda. Čini se da nisu urodili plodom, ali u najavi je organizovaniji i masovniji bojkot velikih potrošača. Stručnjaci kažu da inspekcije moraju mnogo više da zasuču rukave.

Cijene goriva u Banjaluci danas. Od 3,60 KM do 3,75 dizel. Od 3,46 do 3,56 KM benzin. Nema naznaka masovnog bojkota, posebno ne na pumpama koje se nalaze na magistralnim putevima koji su puni vozila u tranzitu. Distributeri danas nisu bili dostupni za potvrdu onoga što smo saznali na licu mjesta.

Radnici na bezninskim pumpama sa kojima smo razgovarali kažu da osjećaju nešto manji promet goriva u posljednja dva dana. Stručnjaci kažu da to može da bude pritisak na distributere da koriguju cijene. Međutim, ističu da bi najbolje bilo da inspekcijski organi provjere zašto su toliko različite cijene za iste vrste goriva na različitim benzinskim pumpama.

Potrošači koje smo anketirali podržavaju bojkot iako mnogi nisu čuli za poziv, ali sumnjaju da će to nešto promijeniti.

O organizovanju desetodnevnog bojkota kupovine goriva intenzivno pregovaraju i prevoznici u teretnom i putničkom saobraćaju u oba entiteta. Pozvaće kažu i građane. Udio troškova goriva u realizaciji njihovog posla postao je neizdrživ. Blokade i protesti bili bi im samo dodatni trošak.

“Pa da vidimo za tih deset dana kada ne bude dotoka robe, repromaterijala, ne bude dotoka para od točenja goriva u državni budžet što im je najbolnija tačka, da li će se neko udostojiti da nas zovne da sa nama razgovara kako da prevaziđemo ovu situaciju trenutnu koja jeste”, kaže Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika RS.

Najveći dio javnosti saglasan je s tim da ukidanjem akciza država može privremeno da utiče na cijene goriva. Stručnjaci ukazuju na objektivne i
subjektivne razloge povećanja maloprodajnih cijena. Upozoravaju da upoređivanje cijena barela i maloprodajnih cijena nekada i sada mora da
obuhvati i rast vrijednosti dolara.

“Rafinerije imaju sada realno veće troškove nego što su imali u onom dijelu koji građani upoređuju, kada je barel nafte bio 147 dolara”, navodi Almir Bećarević,  stručnjak za energetiku.

Prognoza daljeg kretanja cijena nije nimalo jednostavna, kaže Bećarević. Skloniji je tvrdnji da neće biti novog drastičnog rasta cijena, ali ne treba, kaže, očekivati ni snižavanje tržišnih cijena goriva.

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy