FUP uhapsio jednu osobu, pronađena droga u vrijednost većoj od 300.000 KM

Policijski službenici Federalne uprave policije su dana 10.02.2022. godine u okviru planskih aktivnosti usmjerenih prema licima koja se dovode u vezu sa nabavljanjem, proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine proveli su operativnu akciju „Windmolen“ na području Zeničko-dobojskog kantona, te su tom prilikom slobode lišili lice inicijala D.Š. (1995).

Lice se sumnjiči za izvršenje krivičnog djela „Neovlašteni promet opojnim drogama“ iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretres motornog vozila, koje je zaustavljeno uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, te je tom prilikom pronađeno 16 paketa bijele materije težine oko 15,5 kg koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin i jedna PVC vreća sa više stotina tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu MDMA, kao i drugi predmeti koji će se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Lice se sumnjiči da je drogu transportovalo iz Evropske Unije u Federaciju Bosne i Hercegovine s ciljem distribucije na ilegalnom tržištu. Ulična vrijednost pronađene droge je viša od 300.000 KM.

Prilikom provođenja akcije korišteni su i policijski psi Federalne uprave policije.

Lice lišeno slobode je nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku predato u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Author: Milton Mccoy