Francuski premijer najavio ostavku Vlade ako Makron pobijedi na izborima

Francuski premijer Žan Kaste izjavio je da će njegova vlada podnijeti ostavku ako Emanuel Makron bude ponovo izabran za predsjednika.

Makron je suočen s tijesnom utrkom u drugom krugu u nedjelju protiv veteranke krajnje desnice Marin Le Pen, a analitičari upozoravaju da bi se nizak odziv glasača mogao pokazati kao nepredvidiv faktor, iako većina anketa pokazuje da je Makron u vodstvu.

“Ako Makron bude ponovo izabran, sljedećih dana, kao što je tradicija, podnijet ću predsjedniku svoju ostavku i ostavku vlade”, rekao je Kaste.

“Među onima sam koji misle da treba naći novi poticaj nakon ponovnog izbora predsjednika”, dodao je, prenosi AFP.

Parlamentarni izbori u junu bit će daljnji test Makronove popularnosti, a obnavljanje njegove većine bit će ključno za provedbu njegove reformske agende, uključujući reviziju penzionog sistema zbog koje bi većina ljudi trebalo da radi duže prije odlaska u penziju.

Nagađalo se da bi šefici Evropske centralne banke Kristin Lagarde moglo biti ponuđeno mjesto premijerke, iako je zaobišla to pitanje na pres konferenciji prošle sedmice.

Istraživanja javnog mnijenja trenutno pokazuju da bi Makron mogao osvojiti od 53 do 56 posto u drugom krugu u odnosu na 44 do 47 posto za Le Pen, što je mnogo neizvjesniji završetak nego 2017., kada su se isti kandidati suočili, ali Malron je osvojio glasove 66 posto birača.

Macron i Le Pen suočit će se u srijedu navečer u svojoj prvoj televizijskoj debati kampanje, koja bi se mogla pokazati kritičnom za pridobijanje miliona birača, posebno ljevice, koji su u anketama rekli da ostaju neodlučni.

Radio Bet / Izvor: BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy