FHMZ / Stiže promjena vremena: Očekuju se kiša i pljuskovi sa grmljavinom

Jutros je Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 11 stupnjeva, Sokolac 14, Ivan-sedlo 15, Bugojno, Drvar i Jajce 16, Bihać, Livno, Sanski Most i Zvornik 17, Sarajevo i Zenica 18, Tuzla 19, Gradačac i Grude 21, Trebinje 24, Mostar 25 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 942 milibara, u normali je i sporo opada.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno ali i dalje nestabilno vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31, na jugu do 35 stepeni

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno. Prolazan pljusak sa grmljavinom moguć je u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 30 stepeni.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA je relativno povoljna. Jutarnji sati će biti ugodniji u odnosu na drugi dio dana, kada su, uz pojačan osjet sparine i veći sadržaj vlage u zraku, moguće izraženije tegobe kod osjetljivih osoba i reakcije poput glavobolje, nervoze, iscrpljenosti. Izgledne su visoke vrijednosti UV indeksa, stoga je poželjno izbjegavati duže zadržavanje na suncu i ne izlagati se jačim fizičkim naporima.

Objavljena je prognoza do petka:

ZA 8.06.2020 (Srijeda)., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme ali i dalje nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26, na jugu zemlje do 28 stepeni.

ZA 9.06.2020 (Četvrtak)., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine, prije podne jugo, a u drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever. Jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24, na jugu zemlje do 26 stepeni.

ZA 10.06.2020 (Petak)., sunčanije na jugu. U većem dijelu zemlje oblačno prije podne uz postepeno smanjenje oblačnosti sa zapada prema istoku u drugom dijelu dana. Prije podne slaba kiša je moguća na istoku, sjevroistoku i dijelu centralne Bosne. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21, na jugu do 27 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radio Bet / Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy