Evropski parlament zabranio ulazak ruskim lobistima

Evropski parlament zabranio je ulazak lobistima koji predstavljaju ruske interese kako bi ih spriječio da šire moskovsku propagandu o ruskom ratu u Ukrajini.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola jučer je napisala na Twitteru da je “od ovoga trenutka predstavnicima ruskih kompanija zabranjen ulazak u prostorije Evropskog parlamenta”.

– Ne smijemo im dozvoliti nikakav prostor za širenje svoje propagande i lažnih, toksičnih narativa o invaziji na Ukrajinu – rekla je Metsola.

Zabrana pružanja konsultantskih i računovodstvenih usluga

Metsola je taj potez najavila na sastanku Konferencije predsjednika u četvrtak ujutro, rekao je njen glasnogovornik Juri Las (Jüri Laas). To dolazi kao diplomatska debata koja uključuje zabranu pružanja konsultantskih i računovodstvenih usluga Rusiji u šestom paketu sankcija EU.

Zabrana se “odnosi na sve subjekte koji su osnovani u Ruskoj Federaciji i koji su navedeni u registru transparentnosti EU”, rekao je Las, kao i subjekte koji su pod sankcijama EU.

Metsola je također “naložila službama parlamenta da ispitaju druge ruske kompanije čiji bi predstavnici mogli širiti lažne informacije o ratu u Ukrajini ili pokušati zaobići sankcije uvedene na evropskom nivou”, dodao je.

Dobrodošao prvi korak

Parlament je također pozvao Evropsku komisiju i Vijeće da blokiraju lobiste povezane s Rusijom. Grupa Zeleni/EFA pokrenula je peticiju kojom se poziva na takvu zabranu u parlamentu ranije ove sedmice – od tada je ažurirana kako bi se pozvao predsjednik Vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) da da svoju podršku.

– Ovi lobisti i dalje imaju pristup drugim zgradama EU putem registra lobija EU. Pozivamo Šarla Mišela kao predsjednika Vijeća da osigura da im bude zabranjen ulazak u sve prostorije EU – navodi se u ažuriranoj peticiji Zelenih / EFA.

Watchdogs je upozorio da bi fokus na kompanije sa sjedištem u Rusiji mogao ograničiti doseg zabrane.

– Ovo je dobrodošao prvi korak – rekao je Nikolas Aiosa (Nicholas Aiossa), zamjenik direktora i šef politike zastupanja u Transparency International EU, koji od marta poziva na ograničenja ruskog lobiranja.

– Ali institucije moraju u potpunosti osigurati da ruski utjecaj u Briselu sada prestane, uključujući advokatske firme, konsultantske kuće i udruženja sa sjedištem u EU.

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy