EU sutra o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku

Navodi se ovo u saopštenju Evropskog parlamenta uoči sutrašnjeg zasjedanja.

“Politička situacija u Bosni i Hercegovini je sve više napeta, uz porast nacionalizma i separatizma koji i dalje ugrožavaju mir, stabilnost i integritet zemlje, uključujući funkcionisanje državnih institucija”, stoji u saopštenju.

Navodi se da su u januaru Sjedinjene Američke Države uvele sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, te ga optužile za korupciju i prijetnju stabilnosti zemlje.

“U izvještaju o provedbi Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, usvojenom 17. februara 2022., zastupnici Evropskog parlamenta pozvali su EU da također uvede ciljane sankcije gospodinu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Trenutno nisu na snazi nikakve sankcije EU”, navodi se.

Uoči zasjedanja Dodik je na sebe pažnju skrenuo i neskrivenom podrškom ruskoj agresiji na Ukrajini, optužujući Zapad za, kako je naveo “fašističke manire”, prenose Vijesti.ba. Uz to, Dodik je na sve načine u UN-u pokušao zaustaviti glasanje BiH za Rezoluciju o osudi ruske agresije, dok je u Predsjedništcu BiH pokušao iznuditi neutralni stav po pitanju agresije na Ukrajinu čime se još jednom promovirao u glavnog ruskog eksponenta na Zapadnom Balkanu.

RADIO BET/IZVOR:Vijesti.ba

Author: Milton Mccoy