Dugoročni planovi zapadnih vlada za snabdijevanje Ukrajine oružjem i obnovu vlastitih rezervi

Zapadne vlade mobiliziraju proizvođače oružja kako bi povećali proizvodnju i obnovili zalihe koje su znatno smanjene zbog snabdijevanja Ukrajine koja se već šest mjeseci borbi protiv ruske invazije.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin najavio je ove sedmice sastanak viših nacionalnih direktora za naoružanje iz savezničkih zemalja kako bi se napravili dugoročni planovi za snabdijevanje Ukrajine i obnovu vlastitih rezervi oružja.

“Razgovarat će se o tome kako naše odbrambene industrijske baze najbolje mogu opremiti ukrajinske snage sposobnostima koje su im potrebne”, istaknuo je na sastanku Ukrajinske kontaktne grupe u Ramsteinu u Njemačkoj, koja okuplja 50 zemalja koje trenutno podržavaju ratne napore.

U petak je šef Pentagona za nabavku oružja Bill LaPlante rekao da će se sastanak održati u Briselu 28. septembra, prenosi Associated Press (AP).

Cilj je utvrditi kako nastaviti raditi zajednički da bi se povećala proizvodnja ključnih sposobnosti i riješili problemi lanca snabdijevanja te povećala interoperabilnost sistema, kazao je LaPlante novinarima u Pentagonu.

U julu je Evropska unija najavila izdvajanje 500 miliona eura za zajedničku kupovinu u sljedeće dvije godine za popunu oružja isporučenog Kijevu. Prioritet je više protuoklopnih i protuzračnih raketnih sistema te topničko oružje i streljivo 155 mm.

Sjedinjene Američke Države, glavni snabdijevač Ukrajine od početka rata, obećale su osiguranje oružja u vrijednosti od 15,2 milijarde dolara, uključujući protutenkovske projektile Javelin, topništvo i streljivo kompatibilno s oružjem NATO-a.

RADIO BET/IZVOR:FENA

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy