Dragičević: Postavljanje šatora ispred Suda BiH je vapaj za pravdom

Davor Dragičević postavio je šator ispred Tužilaštvа Bosne i Hercegovine, jer ni nakon četiri godine nisu rasvijetljenje okolnosti ubistva njegovog sina. Na ovaj način grupa „Pravda za Davida“ pokušava izvršiti pritisak na državne pravosudne organe da ubrzaju posao u vezi sa slučajem koji na entitetskom nivou nije riješen.

Ko je ubio Davida, dobro poznato pitanje bez odgovora i četiri godine nakon misteriozne smrti 21 -godišnjeg studenta iz Banjaluke, i gotovo godinu otkako se pravosudni epilog čeka sa državnog nivoa. Roditelji od početka krive pojedine pripadnike MUP-a RS. No, policajce optužene za skrivanje dokaza tokom istrage, sud je oslobodio.

“Postavljanje šatora ispred Tužilaštva BiH posljednji je vapaj za pravdom”, kaže Davor Dragičević. 

DAVOR DRAGIČEVIĆ, otac ubijenog Davida

“Ja nemam više šta izgubiti, ovo je posljednji vapaj mene kao oca”.

Podsjetimo, David Dragičević je nestao 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je na samom početku javnosti saopštila da se u noći nestanka nastradali mladić vjerovatno prvo potukao u gradu, potom pojeo burek, opljačkao kuću porodice Rađen u naselju Lauš i na kraju „zadesno“ završio u lokalnoj  rječici. Tek u junu iste godine, nakon pritiska javnosti, slučaj je okarakterisan kao ubistvo. No, ubice nikada nisu pronađene. Slučaj je preuzelo Tužilaštvo BiH.

OZREN PERDUV, „Pravda za Davida“

“Ovo danas je sramota za državu BiH, mi smo iskreno vjerovali da će se nešto uraditi i molili smo Davora da ne dolazi ovdje, ali evo. Postavio je šator i ko zna do kada.”

Od početka su građani Banjaluke, ali i ostalih dijelova BiH, pružali podršku porodici Dragičević svakodnevnim okupljanjima na centralnom banjalučkom Trgu. Krajem decembra 2018. godine policija je, primjenjujući silu, rastjerala građane i zabranila okupljanja na ovom mjestu. Posmrtni ostaci Davida Dragičevića su ekshumurani i sahranjeni u Austriji. U BiH je nastavljena pravna borba.

DAVOR DRAGIČEVIĆ, otac ubijenog Davida

“Peta je godina. Ja nemam više šta tražiti u Banjaluci. Ja djetetu ne mogu otići na grob”.

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević iz Banjaluke, kao i porodice Memić iz Sarajeva, čiji je sin Dženan takođe stradao pod nerazjašnjenim okolnostima, tvrdi da je sistem učinio sve da se zataškaju, kako kaže, dva očigledna ubistva, te da svemu kumuje korumpirano pravosuđe u BiH.

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy