Dobija li Tuzlanski kanton danas novu vladu?

U Tuzlanskom kantonu opet borba za vlast. Opozicione stranke tvrde da su spremile dovoljan broj ruku za smjenu Vlade što će tražiti na današnjoj sjednici kantonalne Skupštine. Ko će biti „preletači“ još nije poznato. 

Dodatnim tenzijama doprinijelo je uvođenje američkih sankcija Mirsadu Kukiću, sada već bivšem predsjedniku PDA koja je u vlasti u Tuzlanskom kantonu.

SDA, DF, SD i Stranka za Bosnu i Hercegovinu, koji čine opoziciju u Skupštini Tuzlanskog kantona usaglasili su se da traže smjenu aktuelne vlasti. Kažu da su za to prikupili 16 glasova.

FAHRUDIN SKOPLJAK, predsjednik KO SDA Tuzlanskog kantona

 „Možemo samo reći da očekujemo da ćemo imati više od 18 koliko je potrebno za izglasavanje nepovjerenja. U ovom momentu mislimo da je to dovoljno, a u ponedjeljak će se znati na čemu smo.“

Razlozi za smjenu aktuelne vlade su od ranije prisutne tenzije između opozicije i vlasti, a nedavno uvođenje sankcija predsjedniku PDA BiH, Mirsadu Kukiću dodatno ih je intenziviralo. Ostavka koju je Kukić dao na mjesto predsjednika stranke nije ih ublažila, jer je PDA i dalje dijelom parlamentarne većine. Da stave svoj potpis na prijedlog za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnike DF-a opredijelio je, kako navode, nerad Vlade, zatim nedavno povećanjе plaća sebi i zastupnicima, neusvajanje implementacije naknada za porodilje i mnoštvo drugih inicijativa koje bi išle u korist građanima, a nisu usvojene.

MAHIR MEŠALIĆ, predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK

„Prioritet nam je da ovu vladu koja je, cijelo vrijeme svojim stranačkim zapošljavanjem i drugim stvarima koje su radili, da je uklonimo sa političke scene, jer je zaslužila da ode.“

Parlamentarnu većinu u Tuzlanskom kantonu trenutno čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka. Budu li danas smijenjeni, teško da će se naći u novoformiranoj vlasti. Iako opozicija navodi da ima dovoljno glasova za njihovu smjenu, iz SDP-a tvrde drugačije. Ovim povodom sazvali su sastanak parlamentarne većine.

DŽEVAD HADŽIĆ, predsjednik KO SDP-a TK

„Ono što smo na tom sastanku konstatovali da je ova većina, prema izjavama svih prisutnih, u kapacitetu od 19 poslanika“.

FAHRUDIN RADONČIĆ, predsjednik SBB-a BiH

 „SBB će se ponašati kao i do sada. Naši kantonalni poslanici sa svojim legitimitetom samostalno će donijeti odluku da li da ide nova vlada i u kom kadrovskom sastavu. Ono što sigurno možemo računati je da SBB neće biti dio izvršne vlasti, neće imati svoje ministre i to nas ne zanima“.

Aktuelna Vlada formirana je prije nešto više od godinu dana i to nakon što je prethodna na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem dala ostavku. Politički analitičar, Vehid Šehić ovu situaciju smatra zabrinjavajućom ne samo zbog čestih smjena vlasti, već i činjenice da su se političari udaljili od interesa građana i da su na sceni isključivo političkа i ličnа djelovanja.

VEHID ŠEHIĆ, politički analitičar

 „Ovo što se dešava u Tuzlanskom kantonu da su naše političke stranke ili većina njih interesne grupe, da nema morala u politici, da će se radi određenih materijalnih dobiti vrlo lako mijenjati i parlamentarne većine.“

Ko će biti u novom sazivu vlade Tuzlanskog kantona ukoliko aktuelna danas bude smijenjena i koje je to ciljeve uopće mogu ostvariti, teško je prognozirati, jer opći izbori bi trebali biti održani za osam mjeseci. Vremena za bilo kakve velike projekte je malo, ali su politički apetiti, sigurno, veliki.

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy