Delegacija FUP-a učestvovala na multilateralnom sastanku u Sjevernoj Makedoniji

Delegacija Federalne uprave policije predvođena Zamjenikom direktora Ensadom Kormanom protekle sedmice je boravila u Sjevernoj Makedoniji gdje je učestvovala na multilateralnom sastanku i pokaznoj vježbi u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova ove zemlje.

Osim delegacije Federalne uprave policije još su prisustvovale delegacije policije Republike Srpske, Crne Gore i domaćina Sjeverne Makedonije, saopćeno je iz Federalne uprave policije

Pitanje migracija

Na sastanku su razgovarali o stanju sigurnosti u zemljama učesnicama sastanka, kao i na potencijalnim izazovima sa kojima se sigurnosne službe tih zemalja mogu suočiti. Naglašeno je opredjeljenje za zajedničkim i sinhronizovanim aktivnostima u borbi protiv svih oblika kriminala koji će doprinijeti jačanju stabilnog sigurnosnog ambijenta u cijelom regionu.

Razmatrana su i aktuelna pitanja migracija, kao i djelovanje policijskih službi u borbi protiv organizovanog i transnacionalnog organizovanog kriminala i terorizma. Naglašeno je da je dobra regionalna saradnja svih policijskih agencija i službi najbolji odgovor za sprovođenje finansijskih istraga, što je efikasno sredstvo za sprečavanje organizovanog, ali i drugih oblika kriminala.

Taktička pokazna vježba

Predloženo je intenziviranje usavršavanja policijskih službenika u oblastima koje su važne za efikasnu borbu protiv svih oblika kriminala, sa akcentom na organizovani, jer isti svakodnevno dobija nove oblike koristeći se savremenim tehnologijama. Saradnja u oblasti kriminalističko-obavještajnih poslova će i dalje jačati, jer su do sada postignuti odlični rezultati u djelovanju policijskih službi, te lociranja i hapšenja članova i vođa organizovanih kriminalnih grupa.

Posebno je istaknuta važnost efikasnog rada Asocijacije šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope (SEPCA) koji kroz otvorene diskusije o svim sigurnosnim izazovima stvara nove i konkretne prijedloge i ideje za njihovo rješavanje.

Delegacije su imale priliku prisustovati i taktičkoj pokaznoj vježbi specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije.

RADIO BET/IZVOR:DNEVNI AVAZ

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy