Brod s ukrajinskim žitaricama za Etiopiju isplovio iz ukrajinske luke Južni

Brod koji su unajmile Ujedinjene nacije nakrcan s 23.000 metričkih tona ukrajinskog žita, i s Etiopijom kao destinacijom, isplovio je iz crnomorske luke u nedjelju, u prvoj isporuci takve vrste radi pomoći zemljama koje se suočavaju s glađu.

Brod Hrabri zapovjednik koji plovi pod liberijskom zastavom isplovio je iz ukrajinske luke Južni, istočno od Odese, sudeći po regionalnom guverneru Maksimu Marčenku. Brod planira otploviti do Đibutija, gdje će žitarice biti iskrcane i prebačene u Etiopiju u okviru inicijative Svjetskog programa hrane (WFP).

Ukrajina i Rusija podtigle su sporazum s Turskom 22. jula o ponovnim isporukam žitarica iz crnomoskih luka, u pokušaju da se bave velikim prekidom izvoza žita izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu u februaru.

Etiopija je jedna od pet zemalja za koje UN smatraju da su u riziku od gladi.

– Kapaciteti su tu. Žito je tu, zahtijevi su prisutni širom svijeta, a posebno u tim zemljama. Stoga, ukoliko se zvijezde poklope, mi smo veoma, veoma optimistični da će se svi akteri okupiti oko sporazuma, imajući na umu da je ovo zaista pitanje od značaja za čovječanstvo – izjavila je ukrajinska koordinatorica WFP Denise Brown za Associated Press.

RADIO BET/IZVOR:Fena

Author: Milton Mccoy