Bosna i Hercegovina druga u regionu po izvozu aluminija

Među top 100 izvoznika aluminija i aluminijskih proizvoda u svijetu su i zemlje iz regije. Najveći izvoznik aluminija, kada je riječ o regiji, je Slovenija, koja je u 2021. godini zauzela 35. mjesto najvećih svjetskih izvoznika. Bosna i Hercegovina je na drugom mjestu u regiji po izvozu aluminija i proizvoda od aluminija.

Bosna i Hercegovina zauzela je 44. mjesto u svijetu 2021. godine i drugo u regiji po izvozu aluminija i aluminijskih proizvoda. U Upravi za neizravno oporezivanje BiH kažu kako je izvoz aluminija i proizvoda od aluminija iz BiH ove godine još veći.

RATKO KOVAČEVIĆ, Uprava za neizravno oporezivanje BiH 

“U osam mjeseci 2022. godine ukupno je izvezeno nešto više od 408 hiljada tona u vrijednosti od 486 milijuna KM. Ako te podatke uporedimo sa cijelom prošlom godinom kad je izvezeno ukupno oko 514 milijuna maraka za cijelih 12 mjeseci, onda možemo reći da će u ovoj godini biti značajno više izvoza aluminija u vrijednosnom smislu u odnosu na prošlu 2021. godinu”.

Metalni i elektro sektor u BiH više desetljeća drži poziciju najvažnijeg sektora gospodarstva u BiH. U Federaciji BiH 32 tisuće radnika je zaposleno u metalnoj industriji. Iako suočena s brojnim problemima, poduzeća iz ove oblasti bilježe ekspanziju u svom radu. Među njima je i mostarska tvrtka, koja se nakon gašenja i privatizacije, ponovno vraća na tržište.

ALMIN MALIŠEVIĆ, direktor sektora za industriju Gospodarske komore FBiH

“Godina 2021. sa novim invstitorom Abraham grupom, što nas veoma raduje i firmom Aluminij industrija d.o.o., ponovno se kreće s proizvodnjom i jako značajnim izvozima. Mi smo u 2021. godini izvezli 443 milijuna maraka vrijednosti aluminija u sirovim oblicima, u prvih šest mjeseci 2022. to je čak više nego u cijeloj 2021. godini”.

Unatoč povećanju cijena svih sirovina, posebno metalnih proizvoda i obojenih metala, bilježi se povećanje obima proizvodnje firmi koje prerađuju aluminij u gotove proizvode, kao i izvoza metalne industije u BiH, kažu u federalnoj Gospodarskoj komori.

ALMIN MALIŠEVIĆ, direktor sektora za industriju Gospodarske komore FBiH

“Inače, imamo tu industriju koja ima i povećanje broja zaposlenih, povećanje obima proizvodnje i svega onoga što proizlazi iz svega toga”.

Što se tiče metalne industrije, iz Bosne i Hercegovine je u prvih šest mjeseci izvezeno proizvoda u vrijednosti većoj od dvije milijarde maraka. Do kraja godine, kažu u federalnoj Gospodarskoj komori, očekuje se izvoz u vrijednosti od 4,5 do pet milijardi maraka, što u ukupnom izvozu iz BiH predstavlja najveću pojedinačnu stavku. Međutim, iz Komore upozoravaju kako problem u ovom sektoru predstavlja trenutna kriza i visoka inflacija, kao i odljev produktivne radne snage, što je, pak, kažu, na domaćim vlastima da osiguraju bolje uvjete poslovanja tvrtkama, a poslodavci pak bolje uvjete rada radnicima.

RADIO BET/IZVOR:BHRT

Komentari

komentara

Written by Urednik

Author: Milton Mccoy